Stokroser er ren idyl
Begrebet “stokroseidyl” er ikke taget ud af den blå luft. De høje ranke og farvestrålende stokroser signalerer for de fleste fredelig idyl og hygge. Stokrosens evne til at trives under tagudhæng og stråtage og ved bindingsværkshuse har hjulpet yderligere på omdømmet. Stokroser kan vokse frem mellem brosten, hvor man skulle tro, at intet kunne gro. Stokroserne er også derfor højt værdsatte og livskraftige kulturplanter. De er blevet dyrket så længe her på den nordlige halvkugle, at de i dag vokser vildt flere steder i Danmark
- Stokroser blomstring
- Stokroser farve
- Er de giftige?
- Stokroser sygdom
- Beskæring af stokroser
- Sådan sår du stoktoser
- Sådan planter du stokroser
- Så dine egne frø
- Placering
- Sådan binder du planten op
- Stokroser i krukker
- Kan man plukke stokroser?
- Flytning af stokroser
- Humlebierne elsker stokroser
Toårig blomstring
De langstilkede blade på planten er rundtakkede, men det er først og fremmest den kraftige blomsterstand med de store, farvestrålende blomster, der vækker opmærksomhed. Planten kan både være ét-årige, to-årige og flerårige stauder. En stokrose blomstrer ikke af sig selv det år, den bliver sået. Det er først det andet år, at den blomstrer. Den enkelte plante kan dog blive flere år gammel, da planten villigt bryder med nye skud fra basis, efter at det blomstrende skud er visnet væk. Stokrosen kan også “narres” til at opføre sig som en flerårig staude. Du skal blot skære blomsterstænglen ned, inden den sidste blomst på stænglen er visnet.
Stokroser kan skifte farve
Da stokroserne bestøver hinanden indbyrdes ved hjælp af humlebierne, kan du ikke være sikker på, at frøplanten vil få samme farve som den plante, du har høstet frøene fra.
Frøplanten har også en “far”, og hvis denne plantes blomsterfarve er dominerende, vil frøplanter få denne farve – eller en hel tredje! Derfor er det altid spændende at se, hvilken farve planternes blomster får, når de blomstrer to år efter. Stokrosernes blomster findes i en bred vifte af pastelfarver fra hvid, gul, creme og laks til rosa, men der findes også mørke nuancer af røde til næsten sorte blomster, der kan være fyldte eller enkelte.
Er planten giftig?
Plantens tynde blomsterblade er ikke giftige og kan spises. De ser ekstra fine ud på toppen af eksempelvis en salat. De er dog mest dekorative og smager ikke af særlig meget. Stænglen og bladene er ikke umiddelbart beskrevet som giftige, men vi vil dog fraråde af smage på dem.
Sygdommen stokroserust
Vand stokroser i tørre somrer. Stokroser kan nemlig få stokroserust, når sommeren hælder til den tørre side. Ellers elsker stokroser sol og rigeligt af den.
Læs også: Rosensygdomme – sådan slipper du for dem
Beskæring af stokroser (Skal stokroser klippes ned?)
Stokroser kan beskæres i efteråret, når planten har sat frø. På den måde minimeres risikoen for angreb af rust, som er et stort problem, når man dyrker stokroser. Klip planterne ned på en tør, solrig dag, så frøene ikke får fugt. Når planterne rystes rundt og klippes ned, falder frøene nemlig ud af frøkapslen og sikrer dermed næste års blomstring. Der er dog en risiko for, at frøene dør henover vinteren, hvis den beskæres, men hvis ikke de visne planter klippes ned, vil de overføre rustsygdom til næste års planter.
Hvordan sår man stokroser?
Stokroser (Alcea rosea,) blomstrer normalt først året efter såning. Men de kan, hvis du sår tidligt, blomstre samme år. Så frøene tyndt i fugtig såjord lige nu. Stil dem lyst ved stuetemperatur. Ompottes efter spiring i gødet jord. Stilles nu lyst og køligt, fx i drivhus eller udestue. Udplantes når frosten er helt væk fra jorden.
Sådan planter du stokroser
Har du ikke tid eller tålmodighed til at dyrke dine egne stokroser, kan du også købe stokroser på planteskolen, som du kan udplante direkte på voksestedet om foråret.
Så dine egne stokrosefrø
Det er nemt at lave dine egne planter. Frøene, der sidder i flade grønlige frøkapsler, høstes, når de bliver brunlige og hindeagtige ved modning i august. Frøene pilles ud af kapslerne og kan tørres til senere brug. Høst dine egne frø og byt så frø med fx naboen! Du kan også vælge at så frøene straks. De skal blot ligge i vand et døgn. Derefter sås de i en kasse med så- og priklemuld og dækkes med 1⁄2 cm såmuld. Kulde giver spiring. Sæt frøene udendørs, da kulde fremmer spiring, og hold dem fugtige. De nye planter spirer i marts-april og prikles ud i potter eller plantes ud på voksestedet i maj. Stokrosens blomstringsperiode ligger mellem juli og september.
Læs også: Syrisk rose er en fryd for haven i sensommeren

Placering
Blomsten trives bedst på en solrig plads, op ad husmuren eller langs et plankeværk. Vand de nyudplantede planter de første måneder. Når den lange blomsterstand viser sig året efter, bør den bindes, da den let vælter i blæst. Man kan undre sig over, at stokroserne kan trives på tilsyneladende ufrugtbare voksesteder. Det skyldes, at planten det første år efter såning danner en kraftig pælerod, og overvintrer som rosetagtige planter.
Hvordan binder man blomsterne op?
Planten har en kraftig vækst og stængel, som gør, at det kan være nødvendigt at binde planten op, så den ikke knækker i blæsevejr. Det kan nemt gøres med plantesnor eller natursnor eksempelvis bundet fast til to hegnspæle langs husmuren eller på stakittet.
Stokroser i krukker
Du kan nemt plante stokroser i krukker, hvis du går efter den rigtige sort. Mange sorter får nemlig et stort og kraftigt rodnet, som gør dem mindre velegnede til krukker. Gå derfor efter sorter, som får et kompakt rodnet eller spørg i dit plantecenter. Som hovedregel trives de fleste sorter af stokroser bedst i bede eller op ad husmure og hegn.
Kan man plukke stokroser?
Planten har en kraftig stængel og pælerod, hvilket gør det besværligt at plukke stokroser til en vase, fordi blomsterne sidder så tæt på stænglen. Derudover vil blomsterne typisk lukke sig sammen, hvis de stadig sidder på stænglen. Du kan dog plukke blomsterne af stænglen og lægge dem i et fad med koldt vand, hvor de kan holde sig fine i et par dage.
Kan man flytte stokroser?
Stokroser kan ikke deles eller flyttes, da den kraftige pælerod og de mange siderødder, gør det næsten umuligt at flytte planten uden at gøre uoprettelig skade på rodnettet. Stokroser danner flittigt frø, så hvis du ønsker stokroser et andet sted i haven, skal du i stedet tage frø fra eksisterende planter eller købe nye frø, som du kan plante på det nye sted. Derefter kan du altid rive den gamle plante op, hvis du ikke længere ønsker den på voksestedet.
Humlebier elsker stokroserne
Blomsterne bærer masser af pollen, som humlebierne er glade for at samle. Men alle de summende honningsamlere holder sig til dér, hvor der er stokroser. Biernes aktivitet betyder, at blomsterne bestøves, så de kan sætte frø. Så lad dig ikke genere af summen fra bier, hvepse og humlebier og af den mulige stikkefarve. Disse insekter er nemlig en bebuder af, at du også næste år vil få et overdådigt flor af blomster omkring dit hus.
![]() | |
Foto: Dorte Nissen |