Kæmpe verbena – Sådan får du og bierne glæde af verbena

Verbena Bonariensis, stor Verbena, er egentlig en urt og tilhører verbena familien. Planten ned stammer fra Sydamerika hvor den vokser i tørre egne som Brasilien, Argentina og Chile. I disse egne går stauden også under navnet “purpletop” med sine let genkendelige lilla blomster. Dog kan kæmpe Verbena også trives i de danske haver, hvis blot den passes på rette vis. Læs med her og bliv klogere på om du skal blive indehaveren af en stor verbena.

Ønsker du en smuk sensommer plante i haven? Og er du vild med bier og sommerfugle? Så skulle Verbena Bonariensis – kæmpe Verbena – måske flytte ind hos dig. Verbena Bonariensis bliver med sine 100-150 cm lange opretstående stilke også kaldet kæmpe verbena og pryder haven med sine smukke lilla blomster i sensommeren. 

Verbena-sorter

Der findes et utal af verbena sorter, der med hver deres karakteristika og farve kan pryde din have gennem sensommeren. Stor verbena bringer et smukt spil i din have med dens flotte høje opretstående stilke.

Den mest kendte verbena herhjemme er verbena officinalis. Denne verbena sort bliver ligesom stor verbena også kaldet lægejernurt, da den skulle siges at have nogle helbredende egenskaber og bruges derfor også i te. Verbena officinalis trives godt i sand, hvorfor de danske kyster udgør et godt beplantnings grundlag. Dog får Verbena officinalis  med de rette vilkår hurtigt fat, og den kan derfor være svær at styre med dens store volumen i både højde og omfang. Verbena officinalis har ligesom Verbena Bonariensis grønne firkantede stilke men med mindre små og ikke lige så iøjnefaldende blå blomster.

Læs også: Vinterhårdføre planter til krukker og haven

Verbena sort
Verbena officinalis

Foruden denne art findes også verbena hastatas som er en blanding mellem kæmpe verbena og verbena officinalis. Denne verbena sort bliver også kaldet spydverbena, grundet dens spyd lignende blomster. Blomsten er derfor let genkendelig med disse store og kraftige blå blomster. Verbena hastatas er knap så høj som verbena bonariensis og afblomstrer også hurutgere end dens artsfælle. 

Denne sort hedder Verbena Hastata
Verbena Hastatas

Verbena canadensis bliver også kaldet klump verbena, da dens pink blomster vokser i “klumper” modsat stor verbenas enkelte blomster. Planten er med sine 5-30 cm en del lavere end verbena bonariensis, men blomstrer ligeså vel i sensommeren. Verbena canadensis foretrækker sandet jord og fuld sol, hvorfor den trives ekstra godt langs de danske kyster. 

Kæmpe verbena Verbena Canadensis
Verbena canadensis

Verbena rigida går også under navnet violverbena med dens lignende karakteristika. Den har en mere busket fom en stor verbena, hvorfor den egner sig godt i krukker gennem sommeren. Planten fylder pænt og bliver ikke nær så høj som kæmpe verbena med dens 40 cm. Verbena rigida tiltrækker et væld af summende insekter, hvorfor sommerens bestøvere ville elske den i din have. 

Verbena sorten verbena Rigida
Verbena rigida

Verbena speciosa findes i blandede farver men især i farverne rosa, pink, hvid, laks og lilla. Planten er en flot forspring og egner sig godt til krukker i haven. Verben speciosa er en lavere art end stor verbena, hvorfor den med fordel kan placeres i en bredere potte, så den kan få lov til at brede sig ud, og hvor den fint kan hænge lidt ud over kanten. 

Denne sort hedder Speciosa
Verbena speciosa

Er kæmpe Verbena flerårig eller enårig?

Under de rette forhold kan du nyde godt af din kæmpe verbena år efter år. Dette er dog afhængig af vejret. Kæmpe verbena vil genplante og selv hvis jorden er godt drænet og den udsat for fuld sol gennem en god sommer. Men bliver planten udsat for en hård vinter, vil dette besværliggøre processen og plantens levevilkår. Her kan du med fordel rykke planten indendørs for at undgå frost. Er vinteren mild kan du med fordel efterlade de døde stilke i jorden over de kolde måneder og løbende tilføje kompost for hermed at vække interesse hos planten gennem vinteren. Hvis du er heldig vil en mild sommer og de rette vinterforhold resultere i, at din kæmpe verbena returnerer året efter. Dette skyldes, at den milde sommer modner frøene i en sådan grad, at verbena er i stand til at så sig selv det næste år. Dog er der ingen garanti for, at din kæmpe verbena klarer sig vinteren igennem, hvorfor du blot må krydse fingre for, at du er en af de heldige der får glæden af den året efter også. Dukker verbena op som sommerblomst året efter, vil den da leve op til navnet staude, i og med den så er flerårig.

Hvornår blomstrer verbena?

Kæmpe verbena blomstrer fra juli til september, men hvis efteråret er mildt og tørt, kan du være heldig, at planten blomstrer ud på efteråret også.

Kæmpe verbena i krukker

Du kan nemt plante verbena i krukker. Både kæmpe verbena og den lidt mindre, verbena Lollipop, egner sig til krukker. Selvom planterne vokser sig meget høje, kan de sagtens klare vind, når de står i en krukke eller potte. Hold jorden fugtig efter plantning, men sørg for at den ikke er våd eller oversvømmet. Stil krukkerne under et tagudhæng, hvis det regner meget, da planten ikke bryder sig om at stå i vand.

Beskæring af kæmpe verbena

I foråret kan du beskære eller klippe din verbena ned til omkring fem-ti centimeter, så de visne blomsterstande fjernes. Lad gerne planten stå gennem vinteren til fuglene, som nyder godt af de mange blomsterfrø på planten. Kæmpe verbena selvsår ofte, så hvis du ikke ønsker, at planten skal sprede sig, er det vigtigt, at du får luget alle de små planter væk i det tidlige efterår.

Er kæmpe verbena vinterhårdfør?

Verbena overlever normalt ikke i vores vinter, men hvis sommeren er lang, modnes frøene og så planten selvsår. På den måde kan du være heldig, at du har kæmpeverbena i haven år efter år.

Bier og sommerfugle 

Sommerfugl på kæmpe verbena
Foto: Getty Images

Kæmpe verbena er en imminent sommerfugle plante med dens søde nektar. Ja den skulle næsten udkonkurrere sommerfuglebusken buddelja. Hertil vil bierne også gerne have en del af denne høje skønhed. Du kan derfor være garanteret liv og glade dage omkring kæmpe verbenaens blomsterskærme – dette gør da kun haven endnu mere skøn!

Er kæmpe verbena giftig?

Den verbena, som vi kender fra haven, kan umiddelbart ikke spises. Kæmpe verbena er ikke på listen over giftige planter, men vi anbefaler, at du nøjes med at nyde synet af den i stedet for at smage på den. Du har måske hørt om citronverbena, som bruges i madlavning, men du skal være opmærksom på, at dette er en krydderurt.

Kæmpe verbena spirer

Verbena har ry for at være en besværlig plante at så fra frø, men du kan sagtens give dig i kast med det. Hvis du lader den visne plante stå over vinteren, vil frøstandende smide frø, som selvsår og spirer i det tidlige forår. Læs nedenfor, hvordan du planter købe-frø fra planteskolen.

Sådan sår du selv kæmpe verbena 

Det bliver i løbet af foråret muligt, at få fat på en Verbena Bonariensis i dit lokale havecenter. Dog kan det være sjovt, at dyrke sin helt egen verbena fra frø til 150 cm høj plante. Læs med her og find ud af hvordan du planter og plejer din kæmpe verbena

MARTS: 

  •  Så frøene indendørs ved stuetemperatur og lad dem stå i et par dage. Frøene skal plantes med ca 30-40 cm afstand. 
  • Flyt frøene til et køligere sted (5-10 grader) og lad dem stå i et par uger 
  • Flyt herefter frøene tilbage til et rum med stuetemperatur indtil verbenaen har sat ca 2 sæt blade. 
  • Nu kan verbenaen komme i en potte, men skal fortsat blive indendøre frem til maj måned

MAJ:

  • Når din Verbena begynder at forgrene sig kan du plante den på dens blivende voksested. Her er det vigtigt at planten får tildelt et optimalt solspot med almindelig havejord for på den måde at skabe de bedste forudsætninger for planten
  • Husk, at du har at gøre med en “stor verbena” – sørg derfor for, at placere planten med god afstand til de andre planter i haven, således den ikke skygger for solen med sine lange stængler.
  • Selvom planten rent faktisk kan leve i tørke, er det vigtigt at vande små planterne jævnligt, så den kan vokse sig stor og stærk

JULI – OKTOBER:

  • De yndigste lilla blomster vil titte frem i denne periode og vil med sin kæmpe størrelse på 100-150 cm pryde din have gennem sensommeren frem til efteråret. 

Mest læste artikler