Alt du skal vide om den smukke busk syrisk rose
Det latinske navn for syrisk rose er Hibiscus syriacus. Den er i virkeligheden ikke nogen rose, og den smukke, sensommerblomstrende busk stammer ikke fra Syrien, men fra Indien og Kina. Mere misvisende navn skal man faktisk lede længe efter. Den er nært beslægtet med Hawaii Hibiscus’en (Hibiscus rosa-sinensis). Slægtskabet er nemt at få øje på, for blomsterne er begge store og stærkt farvede samt eksotiske.
Blomstring
Syrisk rose er en løvfaldsbusk, som springer flot ud om foråret med sine grønne blade, for at smide dem igen om efteråret efter blomstring. Den tager sig god tid sammenlignet med andre blomstrende buske og blomstrer fra midten af juli til oktober måned. Den er smukkest i august-september, hvor den gør sensommerhaven til en særlig og dejlig oplevelse.
Planten er typisk mellem 1-2 meter høj, men den kan blive helt op til 3 meter høj. Den vokser ikke så meget i bredden og holder sig som regel holder inden for 1 meter.
Syriske roser kan både opstammes eller stå som busk.
Blomsten tåler ikke kulde
Den fine blomsterbusk er kuldskær, og derfor skal du vælge et plantested, hvor der er både lunt og læ. Det kan eksempelvis være op af en sydvestvendt husmur, hvor den kan få godt med sol, men stå i læ for vinden. Den har ligeledes godt af at stå et sted, der ikke har for store temperaturudsving.
De første år efter plantning er det en god idé at beskytte busken mod hård frost. Brug fx granris fra det udrangerede juletræ.
Læs også: Bonderoser | Genvej til succes med pæoner i haven
Du skal tage særlige hensyn til den syriske rose
De ligner ikke nogen anden blomst, der kan dyrkes i danske haver. Men syrisk rose kan sagtens dyrkes på vore breddegrader, selv om busken er på sin nordgrænse her. Det betyder blot, at du skal tage lidt ekstra hensyn, når du planter den i haven.
Blomsten tåler ikke kulde
Det er ikke besværlig at dyrke syrisk rose i haven, og busken skal som regel hverken beskæres eller vandes, når den har fundet fodfæste i haven. Men kuldskær er den, og derfor skal du vælge et plantested, hvor der er både lunt og læ. Nær ved en sydmur er perfekt. De første år efter plantning er det en god idé at beskytte busken mod hård frost. Brug fx granris fra det udrangerede juletræ.
Busken står med nøgne grene i foråret
Syrisk rose er længe folde bladene ud om foråret. Du skal altså ikke blive bekymret, når busken står med nøgne grene, mens resten af haven er lysegrøn. Bladene skal nok komme.
Velegnet til staudebedet
Med sin blomsterpragt er syrisk rose en busk, du ikke kan undgå at lægge mærke til. Plant den for sig selv et sted i haven, hvor du rigtigt kan nyde den. Eller plant den sammen med andre sensommerblomstrende stauder, så du sikrer dig et blomsterflor, der varer ved til langt hen på efteråret.
Syrisk rose pasning
De ligner ikke nogen anden blomst, der kan dyrkes i danske haver. Men syrisk rose kan sagtens dyrkes på vore breddegrader, selv om busken er på sin nordgrænse. Det betyder blot, at du skal tage lidt ekstra hensyn, når du planter den i haven.
Blomsten kan placeres i sol eller let skygge – og hvad angår jordtyper er den syriske rose relativt taknemmelig, så længe jorden holdes veldrænet.
Det er ikke besværligt at dyrke syrisk rose i haven, og busken skal som regel hverken beskæres eller vandes, når den har fundet fodfæste i haven.
Syrisk rose i krukke
Du kan sagtens plante den fine blomst i store krukker. Du skal dog være opmærksom på, at når du planter den i krukker, skal jorde udskiftes cirka hvert tredje år. Planten kan også sagtens overvintre, hvis du sørger for at placere den et lyst og køligt sted henover vintermånederne. Den kan eksempelvis stå i drivhuset eller havestuen.
Læs også: Få succes med figentræ
Syrisk rose – flytning og formering
Busken er let at flytte, da rodnettet ligger yderligt. Den skal flyttes efter løvfald om efteråret. Grav busken op, og sørg for at få det meste af rodnettet med. Sørg for, at jorden er veldrænet, når du sætter den det nye plantested, og ibland gerne spagnum.
Du kan formere din syriske rose med stiklinger fra din busk. Her tager du en stikling på 10 centimeter og fjerner alle knopperne. Dernæst planter du den i en potte i spagnum (skal være ugødet og sandblandet) og placerer den et lunt sted. Det kan eksempelvis være i et drivhus. Sørg for at holde potten fugtig med plastik henover. Det tager få uger for stiklingen at danne rødder.
Frø, vækst og gødning
Hvis du tænker, det er et omstændigt projekt at dyrke en større busk fra frø, så vil den syriske rose muligvis overraske dig positivt. Den gror nemlig forholdsvis hurtigt og kan danne en fin, lille busk i løbet af et par år.
Du kan så blomsterbusken hele året rundt – selv i den koldere periode. Sår du en syrisk rose mellem marts og august, er det en god idé at lægge frøene i blød i lunkent vand i et døgn forud for såning for at fremme spiringen.
Din syriske rose bør tilføres organisk gødning hvert forår. Du kan købe gødning i dit nærmeste plantecenter eller online.
Hellere tør jord end meget våd jord
Efter nyplantning er det vigtigt at vande grundigt og holde øje med, at busken ikke tørrer ud, så længe rødderne ikke har ordentligt fat. Men når den har etableret sig, tåler den sagtens, at voksestedet er til den tørre side. Omvendt bryder den sig ikke om jord, der er alt for våd. Især i vinterhalvåret er det en trussel, og derfor er det også vigtigt, at jorden på plantestedet er tør.
Beskæring af syrisk rose
Hvornår?
Det bedste tidspunkt at beskære busken er, når du er sikker på, der ikke kommer mere frost. Med det usikre klima i Danmark er det bedst at vente til omkring maj måned. Busken tåler ikke beskæring i frostmånederne.
Hvordan?
For at busken forbliver flot hele året rundt, skal du lave en foryngelsesbeskæring af din syriske rose. Det foregår ved, at du beskærer de ældre grene for at give plads til de nye skud. Du beskærer de resterende grene til to tredjedele af deres oprindelige længde – på den måde giver du også plads til nye skud.
Kraftig beskæring
Du bør kun foretage en kraftig beskæring af syrisk rose, hvis du synes, den er blevet for voldsom. En kraftig beskæring bør også kun foregå i foråret.
Syrisk rose sygdomme
Den smukke blomsterhæk kan desværre – som alle andre planter – blive ramt af både sygdomme og skadedyr. Du kan risikere at opleve bladlus. For at slippe af med dem, kan du blande noget opvaskemiddel og sprit med vand i en forstøver og sprøjte det på planten.
Hvis du oplever, at bladene får hvide kanter, kan det være et tegn på, at den mangler vand eller har været udsat for for høje temperaturer. Der er dog ikke grund til bekymring, og det retter sig op af sig selv.
Gule blade på min syriske rose
Har din syriske rose fået gule blade, så frygt ej. Det er helt naturligt, at den får gule blade sent på efteråret, hvorefter den smider bladene.
Køb syriske roser
Du kan købe syriske roser rundt omkring i de danske plantecentre og planteskoler. Du kan også med fordel købe den online til en god pris. Vi har samlet de mest populære sorter af den syriske rose nedenfor og de mange forskellige farver, den findes i.
Forskellige sorter – blomster i rød, hvid, pink og blå
Under danske himmelstrøg bliver syrisk rose godt et par meter høj. De grålige grene er stive og oprette, så busken fylder ikke alverden i bredden og er derfor nem at få plads til. Den er helt fantastisk, når blomsterne springer ud med røde, blå eller lilla farvetoner eller rent hvide. Der findes mange sorter med fyldte og enkle blomster.
Blå syrisk rose – blue chiffon
Den blå udgave af den syriske rose kaldes for Blue Chiffon. Den bliver mellem 1-2 meter høj og 60-90 centimeter bred. Blomsterne kigger frem fra august til september med sine fine, blålige farver og mellemstore blomster.

Pink syrisk rose – pink chiffon
Pink chiffon er en yderst fin sort, som har store halvfyldte rosafarvede blomster med røde aftegninger fra midten. Den bliver mellem 1-2 meter høj og 60-90 centimeter bred.

Rød syrisk rose – red heart
Denne sort har en flot, mørkerød midte og fine hvide kronblade. Den blomstrer fra juli til september. Skal den plantes i krukke, behøver den en pottestørrelse fra 2 liter.

Hvid syrisk rose
Den hvide, syriske rose får 4-7 centimeter store, hvide blomster fra juli til september måned. Det er en langsomt voksende sort, som bliver mellem 1,2 til 1,5 meter bred.

Blue bird
Den sidste sort, vi har fundet frem, hedder blue bird og er – som navnet indikerer – også blå. Den har sen løvspring, og de indskårne, mørkegrønne blade viser sig først i juni måned. Fra august til oktober kommer mange, meget store og flotte blå blomster frem, som har en lille rød tegning i midten.
