Her kan du finde hyldebær, og sådan undgår du at blive syg af dem

Her er det bedst at finde hyldebær, og i disse måneder er hyldebærrene modne. Få også en lækker opskrift på hyldebærsuppe og læs om, hvorfor du ALDRIG må spise hyldebær rå. 

Hyldebær findes i krat, hegn og skovbryn

Almindelig hyld, Sambucus nigra, er en stor busk med lys, gråbrun dybt furet bark. Den vokser typisk på næringsrig bund i krat, hegn og i skovbryn. De hvidgule blomster sidder i en flad skærm, og blomsterne dufter stærkt og lyser op i midsommernatten. De lyserøde sorter hedder Black Lace og Black Beauty.

Hvornår er hyldebær modne?

Hyldebær modnes i løbet af september og oktober. Husk dog at vente med at plukke hyldebærrene, til de er blevet sortlilla. Det er nemlig først, når de har opnået deres modningsfarve, at de kan plukkes til brug i hyldebærsuppe eller hyldebærsaft.
Umodne og grønne hyldebær kan være giftige at indtage. Bærrene indeholder blandt andet stoffer, der kan udvikle cyanid.

Spis aldrig rå hyldebær

Når hyldebærtræerne om efteråret står tunge med indbydende klaser af hyldebær, er der hvert år nogle, der fristes til at spise af bærrene, som var det blommer, moreller eller plukkemodne efterårsfrugter. Det er ikke en god idé.
Hvert år er der faktisk folk, der bliver bliver syge med opkast og diaré efter at have spist uforarbejdede hyldebær. Der kan nemlig stadig være spor af giftstoffer i bærrene, selvom de er modne. Hyldebær skal altid koges mindst 20 minutter, før de kan indtages i den ene eller anden form.

Pluk selv hyldebær

Du kan gå ud i naturen bevæbnet med en spand og en kroget stok og plukke dine egne hyldebær. Undgå at plukke fra træer, der står langs stærkt befærdede veje. En portion på 1-2 kg hyldebær – eller en lille spandfuld – er passende til en portion saft med masser af vitaminer i.

Hyldens mytologi

Hyld blev tidligere betragtet som hellig, og blev brugt som lægemiddel. Man mente, at Freja, kærligheds- og frugtbarhedsgudinden, boede i hylden og skærmede mod ulykker. Tidligere var de vitaminrige hyldebær et godt supplement til den daglige kost.

En kroget hyldestok blev brug til høsten

En kroget stok blev brugt til at trække buskens øverste grene ned med, så alle bær kunne høstes. Bærrene blev derefter plukket af klaserne, hvilket mest var en opgave for kvinderne. Hyldebærrene blev så skyllet i vand og kogt i en saftkoger med lidt vand.

Det vidste du ikke om hyldebær

Hyld blev tidligere brugt som middel mod malaria, hovedpine, tandbylder, brandsår og halsbetændelse. Hyldebærrene blev også brugt til vin hårfarvning af romerne. I dag bruges hyld i naturlægemidler mod influenza, hoste og forkølelse og som vanddrivende og svedfremkaldende middel.

Ekstrakt af tørrede blomster

Ekstrakterne fremstilles mest af tørrede blomster, men også af de unge blade, tørrede bær, bark og rødder. Hyld indgår også i naturkosmetik, og blomsterne bruges til fremstilling af hyldeblomstsaft, vin og i pandekager.

Opskrift I Sådan laver du hyldebærsuppe

Det skal du bruge

1,5 l vand
1 kg hyldebær
1 stk. hel kanel
2 hele nelliker skal af en usprøjtet citron
100 g sukker
2 æbler
2 spsk. jævning

Sådan gør du

Vand, hyldebær og krydderier bringes i kog i en gryde med låg. Lad simre ved svagt blus i ca. 20 min. Saften sies fra, sødes efter behov og koges med æbleskiver i 5 minutter. Ønsker du suppe, rører du jævning i suppen. Giv suppen et opkog. Uden jævning har du hyldebærsaft. Krydderier kan undlades.

Tip: Hyldebærsaft kan fryses

Har du fremstillet en stor portion hyldebærsaft, kan den fryses i passende portioner, så du har saft hele vinteren. Du kan også bruge de friske hyldebær på mange andre måder, fx i kager, is-creme, til syltetøj eller i snaps.

Mest læste artikler