Ukrudt i haven kan bekæmpes med fiberdug

Fiberdug er utrolig effektiv til at bekæmpe ukrudt i haven. En ukrudtsdug kan både bruges på bar jord, til beskyttelse af nytteplanter og mod ukrudt som skvalderkål og padderokke. Læs alt om, hvordan du indsætter fiberdugen i kampen mod ukrudtet.

Vælg den rette fiberdug

Det er vigtigt, at fiberdugen er UV-beskyttet. For selvom den bliver dækket med flis, skærver eller andet, vil der næsten altid komme huller i belægningen, der hvor dugen får sol. Vælg en dug, der er termisk behandlet. Den virker glat og er den stærkeste dug mod ukrudt.

En del ukrudt, fx kvikgræs og padderokke har meget spidse spirer, og hvis fiberdugen ikke er tæt og stærk, er planterne stærke nok til at vokse op igennem dugen.

Fiberdug på bar havejord

Har du et stykke bar havejord, vil naturen altid sørge for vegetationen. Frø i jorden vil spire, rod­stumper vil blomstre op til mælkebøtter, skvalderkål og kvikgræs. Her vil fiberdug effektivt kunne dække jorden og stoppe ukrudtet.

Riv jorden, så den er jævn. Læg fiberdugen ud i så lange baner som muligt – det er samlingerne, der volder problemer. I samlingerne skal der være mellem 5-10 cm overlap, som evt. fastgøres med plastikpløkker.
Hvis du vil have planter i jordstykket, skal hullet i dugen være så lille som muligt – ellers vil ukrudtet hurtigt kigge op. Vand og næring kan sagtens sive ned igennem fiberdugen; så du behøver ikke lave hul til at vande/gøde planterne igennem!
Fiberdug som forebyggelse
Fiberdug kan sættes ind som forebyggelse og som sidste middel, hvis ukrudtet har fået overtaget. 

Gød jorden med ekstra kvælstof

Hvis du vil dække fiberdugen med bark eller flis, er det en god idé først at gøde området med en kvælstofgødning (N). Når mikroorganismerne i jorden går i gang med at nedbryde flisen eller barken, forbruges kvælstoffet i jorden. Hvis du ikke har tilført ekstra kvælstof, kommer planterne til at mangle det. Kvælstofmangel ses ved, at plantetoppen bliver bleg og gul.

Sådan sikrer du fiberdugens kanter

Det er vigtigt, at kanten og hjørnerne af fiberdugen er gjort fast, ellers kan dugen nemt komme til at stritte op som et grimt fremmed-element i haven. Her er fire tips til sikre kanter:

1. Grav kanten af fiberdugen ned

Du kan ganske enkelt grave kanten af dugen et spadestik ned. Sæt evt. kanten fast med nogle plastikspyd, som er biologisk nedbrydelige. De skader ikke miljøet, og de bliver nedbrudt efter ca. 3 mdr. i jorden.

2. Sæt en plastikkant

Du kan købe en plastikkant, der er velegnet til formålet. Den kan fx afgrænse bedet ud imod en sti, eller en grusbelagt sti med fiberdug under kan kantes ud til græs-plænen. Plastikkanten graves ned, så overkanten flugter med bedet/stien. Fiberdugen lægges ind under kanten og gøres fast med pløkker.

3. Kant og rodspærre

Du kan købe en rulle rodspærre, som både fungerer som kantafgrænsning og forhindrer rødder fra fx bambus og krydderurter eller andet i at brede sig. Fiberdugen kan du let klipse fast på rodspærren med en almindelig papirklipse-maskine.

4. Sæt en stenkant

Fiberdugen kan gøres fast under de sten og fliser, der skal omkranse det nye bed. Hvis du laver det hele i en arbejdsgang, er det nemt at få kanterne ned, hvor de skal være. Brug evt. også de biologisk nedbrydelige plastikspyd til at fastgøre dugen her.
Læs også: Fjern ukrudtet effektivt – sådan gør du

Fiberdug mod skvalderkål, brændnælder og padderokker

Har du et område af haven, hvor du midlertidigt har givet op imod skvalderkål, brændenælder, kvikgræs og padderokker, kan fiberdugen sættes ind i kampen, men hvis planterne er kraftige og har godt fat, kræver det ekstra.

Sådan gør du trin for trin

  • Brug græstrimmeren til at fjerne så meget som muligt af planterne over jorden.
  • Læg fiberdugen løst ud over området – uden at lægge noget oven på dugen
  • Ukrudtet vil nu spire, men da der ikke er lys, vil spirene blive blege og slappe og ikke have kræfter til at bore sig igennem dugen.
  • Efter et par uger lægges fiber­dugen på plads. Placer dugen over bedet og gør den fast i kanterne.
  • Efter et par år uden lys vil selv den mest udholdende rod være rådnet bort.

Dæk fiberdugen med bark, flis skærver, småsten eller stenmel

Fiberdugen er så tæt, at den i sig selv forhindrer ukrudtet i at gro. Så det, du lægger over dugen, er altså kun til pynt. Du kan vælge mellem bark, flis, skærver, småsten eller stenmel. Laget behøver ikke være tykt, det skal blot dække dugen.

Husk, at bark er meget let, når det tørrer om sommeren, så hvis der ikke er kant på bedet, kan det blæse væk fra fiberdugen. Undgå flis af egetræ, garvesyren i træet er ikke god for planterne.

Læs også: Slip af med skvalderkål, mælkebøtter og andet ukrudt i din have

Fiberdug brugt som plantetunnel

Fiberdug anvendes dog ikke kun som en ukrudtsdug, der lægges oven på bar eller næsten bar jord med den hensigt at kvæle ukrudtet og vegetationen under den.
Fiberdug kan også bruges til at opbygge plantetunneler, som dine nytteplanter kan trives under. Sådan en plantetunnel opbygges af en tyndere type fiberdug, end den der anvendes til at bekæmpe ukrudt ved overdækning.
Hvis det derimod er skadedyrene, der er hovedfjenden, så er bionet også en mulighed.
Plantetunnel - supplement og alternativ til fiberdug
Plantetunneler i køkkenhave.

Forskel på bionet og fiberdug

Både fiberdug og bionet kan bygges op til plantetunneler med vækstbuer.

1. Fiberdug

Fiberdug er god til at gøre plantesæsonen længere både tidligt på foråret og sent om efteråret. Den egner sig fortrinligt til at holde på fugten i jorden til gavn for planterne. Temperaturen under en plantetunnel med fiberdug er faktisk generelt et par grader varmere end luften udenfor. Om sommeren kan der dog blive lige vel fugtigt under en fiberdug, hvilket undertiden kan resultere i angreb af råd.

Fiberdug er også god til at holde insekter og skadedyr væk fra planterne, men der opstår let rifter og huller i materialet. Derfor holder en fiberdug sjældent mere end en sæson eller to

2. Bionet

Er insekterne hovedfjenden så bør man i stedet investere i et bionet. Bionet er lidt dyrere i pris end fiberdug, men holder almindeligvis længere. Det skyldes ikke mindst, at huller og rifter ikke så tit opstår i et bionet.

Bionet er desuden mere finmasket end fiberdug og egner sig derfor bedre til holde insekter væk fra planter i haven, end fiberdug gør.

Læs også: Hold bedene lugefri med en effektiv bedafgrænsning

Mest læste artikler