Vælg det rette pæretræ til haven – og få den bedste høst

Når du skal plante et pæretræ i haven, er der flere ting du bør overveje. Se med her, hvor vi guider dig til at vælge den helt rigtige sort og til at plante træet, så du kan være sikker på at få en god høst. Gå heller ikke glip af opskriften på en fristende salat med ristet pære.

Et pæretræ er dejligt at have i sin have. Både fordi træet er smukt i sig selv, men også fordi, pærer er sværere at lægge på lager og transportere rundt på end æbler. Det giver de hjemmedyrkede pærer en klar fordel, fordi de kan høstes og spises, når de er allerbedst lige fra træet.

Plant pæretræet i solen

Pæretræer plantes og dyrkes på samme måde som æbletræer, men er lidt mere sarte. Derfor får du størst sikkerhed for succes med pæredyrkningen, når du planter pæretræet i sol og læ. Pærerne udvikler sig ganske enkelt bedst i varme.

Sådan bestøves pæretræet

En anden vigtig faktor for at få masser af frugt er, at pæretræets blomster bliver godt bestøvet. Der er den finesse ved pæretræer, at de ikke kan bestøve sig selv. Derfor er det strengt nødvendigt, at der er et andet pæretræ i nærheden, der kan sikre bestøvningen. Det er der som regel i et villakvarter, men er du i tvivl, kan det altså være en fordel at plante ikke et, men to pæretræer, der gensidigt bestøver hinanden. I nødstilfælde kan bestøvningen klares ved at sætte en spand blomstrende grene fra et andet pæretræ under det, der skal bestøves.

Pod forskellige pærer på samme træ

Er det småt med pladsen i haven, kan man faktisk godt have flere pæresorter på samme træ ved at at pode pæretræet med flere pæresorter.

April er en god måned for podning af pæretræer, men den kan med held foretages ind i juni måned, hvis podekvisterne vel at mærke er blevet opbevaret ved minus 2 grader i kølehuset hos leverandøren. Du kan også skære podekvister fra dit eget træ. Det skal ske mellem januar og maj. Opbevar kvistene på køl og foretag podningen indtil april/maj

Nogle populære sorter er svære at dyrke

Det er ikke altid en fordel at plante de sorter, du kender fra supermarkedet. Nogle af de mest populære sorter er svære at dyrke i haven, fordi de nemt bliver angrebet af plantesygdomme. Det gælder fx “Clara Frijs” og “Doyenne du Comice”.

Conference og Concorde nemme at dyrke

Hvis du foretrækker en sprød og saftig pære med sød smag er sorten “Concorde” et godt bud på et pæretræ, der er let at dyrke og sjældent giver problemer med plantesygdomme. ”Conference” er et andet godt bud på en sund sort, der giver et stort udbytte af aflange frugter med sødt og saftigt frugtkød. “Conference” pærerne hører til blandt de mest holdbare.

Pæresorten ‘Conference’

Syrlig-sød smag og tyndskrællede pærer

“Pierre Corneille” får fine, glatte pærer med en krydret aroma og en lækker syrlig-sød smag. Også den er let at dyrke. “Herrepære” er endnu en sort, der er god at plante i haven, hvor den byder på lækre tyndskrællede pærer med sødt og meget saftigt frugtkød. 

Pluk pæren rigtigt

Hvis du vil have størst gavn af dine pærer, så skal du huske at plukker dine pærer fra pæretræet på det rigtige tidspunkt. Pærer skal nemlig plukkes, når de er fuldmodne. Det er de, når frugten slipper pæretræet, når du griber om den og giver den et let drej.

Sørg altid for at få stilken med, når du plukker pærer, der skal opbevares, ellers rådner de let.

Opskrift I Fristende salat med ristet pære

Det skal du bruge

  • 50 g pinjekerner
  • 2-3 pærer, skåret i både
  • 1-2 spsk. olie
  • salt og peber
  • 400 g blandede grønne salatblade
  • 100 g feta, smuldret eller skåret i tern

Dressing

  • ½ dl olivenolie
  • ½ dl balsamico
  • 1 tsk- dijonsennep
  • salt og peber

Sådan gør du

1. Rist pinjekernerne på en tør, hed pande. Læg dem til side.
2. Steg pærerne nogle minutter i olie ved høj varme med lidt salt og peber.
3. Skyl salaten, og lad vandet dryppe godt af bladene eller tør dem med et viskestykke.
4. Pluk salaten i mundrette stykker, og læg dem i en skål.
5. Fordel pærer, feta og pinjekerne ovenpå.
6. Bland dressingen, ryst den godt, og hæld den over salaten, der skal spises med det samme.



Opskriften er fra bogen “Unger og udeliv” af Astrid Bjørn Mortensen.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler