Vanilje i stuen – sådan dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om at dyrke din egen vanilje, så kan det faktisk lade sig gøre - også i en gennemsnitlig dansk bolig. Læs her om, hvordan du får vaniljeplanten til at trives. Få også forklaringen på, hvorfor vaniljestænger er så hovedrystende dyre.

Nytteplanten vaniljeorkideen

Vi kender alle vanilje fra vaniljekranse, vaniljeis og risalamande og har vel også fra tid til anden tænkt over, hvorfor i alverden en god stang vanilje skal være så dyr. Nu kan man ved selvsyn følge den langsommelige proces hen mod brugbar, aromatisk vanilje ved at dyrke vanilje derhjemme i din bolig.

Vaniljestangen kommer fra planten Vanilla planifolia orchidaceae, der som navnet antyder er en orkide. Denne vaniljeorkidé er den eneste nytteplante i hele den store orkidefamilie.

Vaniljeplanten slynger sig

Vaniljeorkideen er en slyngplante, og den elsker varme, så den vil være ideel som “gardin” i en havestue, hvor den kan få lov til at slynge sig rundt. Planten skal have masser af lys, men helst ikke stå i direkte sollys, der kan svide bladene. Vaniljeplanten trives ikke med den tørre varme fra danske buldrende varmeapparater. En plads i køkkenvinduet vil ofte egne sig bedre end en vindueskarm i en opvarmet stue.

Vaniljeorkideen skal vandes godt, men den må som andre orkideer gerne tørre ud af og til. Om vinteren vandes og gødes den sparsomt. Vaniljeplanten er ikke en standardvare i danske planteskoler, men den er til at finde både der eller på nettet.

Dyrkning af vanilje kræver tålmodighed

Det kan faktisk lade sig gøre at høste vanilje hjemme i stuen fra vaniljeplanten, men det kræver, at man væbner sig med en del tålmodighed.

Først når planten er cirka fem år gammel, begynder den at blomstre. Blomsterne er kun åbne nogle timer, hvor de så skal bestøves manuelt, og lykkes det, vil der udvikle sig en lang og tynd grøn frugt, hvor blomsten sad.

Når den grønne frugt er udvokset (men før den modner og bliver gul), er det faktisk tiden at høste, men den høstede vaniljestang er langt fra det lækre produkt, vi køber som krydderi.

Efterbehandlingen er lang og arbejdskrævende. Først skal frugten i varmt vand i få minutter, herefter bliver den pakket ind i et par dage. Så skal vaniljestængerne in spe skiftevis soltørre og pakkes ned i svedekasser i op til tre måneder med flere skift dagligt. Og det er så forklaringen på den gode vaniljes høje pris: det er en meget arbejdskrævende proces.
Læs også: Få flere blomster på din orkide
Vaniljeplanter i i vanilje plantage.

Indiansk krydderiplante

Vaniljeplanten stammer oprindeligt fra Mexico, hvor indianerne havde en sød tand og brugte krydderiet i kakao. Planten dyrkes i dag i flere tropiske lande, ikke mindst på Madagaskar, men også i lande som Uganda, Indien, Costa Rica og Columbia.

Det var spanierne, der i 1500-tallet bragte vaniljen med til Europa, hvor den i de første 100 år hovedsageligt blev brugt til kakaodrikke, og først senere fik anerkendelse som selvstændigt krydderi.

Mest læste artikler