Klatrehortensia – den vidunderlige slyngplante

Der er frodighed for alle pengene med en klatrehortensia. Plantes den ved en mur eller et højt træ, kan den nå op i syv meters højde, men den vokser langsomt og er ikke på nogen måde aggressiv.

Klatrehortensia er en fantastisk slyngplante, som burde plantes langt mere, end tilfældet er i dag.

Blomstring i juni-juli

I juni-juli er klatrehortensiaen dækket af blomster. Skærmene er 15-25 cm i diameter, omtrent som på en hyld, store og åbne. De enkelte blomster er små og nærmest cremefarvede, men de er omgivet af iøjnefaldende, kridhvide randblomster.

Læs også: Vinterhårdføre planter til krukker og haven

De visne blomsterstandene er også dekorative

I efteråret får klatrehortensia, som på latin hedder Hydrangea anomala ssp. petiolaris, en livlig gul høstfarve. Om vinteren kan man glæde sig over de rustbrune unge grene, som med alderen får afskallende bark og senere bliver gråbrune i nuancer, som klæder haven i vintertilstand. Ligeledes er de visne blomsterstande meget dekorative, når de fanger rim og sne, og de er samtidig et fint indslag i forskellige dekorationer.

Som fritvoksende vil hæfterødderne i stedet slå rod i jorden. Det betyder, at klatrehortensia også kan bruges som en flot og anderledes bundplantning selv på en lidt vanskelig skråning.Til bundplantning er det en god idé at bede om nogle mindre eksemplarer.

Klatrehortensia på pergola
Foto: Getty Images

Er klatrehortensia giftig?

Klatrehortensia er ikke giftig, så du kan roligt plante den i din have.

Klatrehortensia i krukke

Du kan sagtens plante din klatrehortensia i en krukke ligesom med almindelig hortensia. Det er dog en klatreplante, så planten skal placeres et sted, hvor den har noget at klatre op af. Plant din nyerhvervede klatrehortensia i en stor krukke, så planten har plads til rødderne og står stabilt. Giv den også gerne god plads omkring krukken, da den bliver både høj og bred.

Hvornår skal man plante klatrehortensia?

Du kan plante din klatrehortensia i foråret i fugtig jord. Sørg for, at planten har noget at støtte sig eller klatre op af i starten, så den ikke vælter, hvis der skulle komme stærk vind. Du kan med fordel give planten et par skovlfulde kompost i plantehullet, så rødderne har noget at vokse i. Det sætter gang i væksten og sikrer plantens stabilitet i jorden.

Hvor høj bliver klatrehortensia?

Klatrehortensia er en langsom starter, og der kan være flere år efter plantning, hvor planten ikke vokser synderligt. Derfor skal du ikke være bekymret, hvis der ikke sker noget de første par år. Når planten først har fat, har den en kraftig vækst og kan blive op til fem meter høj og 2 meter bred. Planten blomstrer fra juli til august med hvide blomsterskærme, der tiltrækker bier, sommerfugle og andre insekter.

Hvorfor blomstrer min klatrehortensia ikke?

Blomst på klatrehortensia
Foto: Getty Images

Som nævnt er klatrehortensia en langsom starter, og planten blomstrer først, når planten er veletableret. Derfor skal du i starten væbne dig med tålmodighed, hvis planten ellers ser ud til at trives. 

Hvis planten ser ud til at mistrives, kan der være flere årsager. Kontrollér derfor at planten har de bedste vækstbetingelser, eksempelvis at du vander den korrekt, at jorden er, som den skal være, og at planten får lys nok. Hvis planten står et meget skyggefuldt sted, kan du risikere, at blomstringen helt udebliver. Overvej derfor, om planten kan flyttes til et mere solrigt sted.

Beskæring af klatrehortensia

Det er nemt at beskære din klatre hortensia og du skal generelt ikke være bange for at gå i gang eftersom planten fint tåler beskæringen, selv en kraftig omgang.

Hvordan beskæres klatrehortensia?

Det tidlige forår er et godt tidspunkt at beskære i februar og marts, mens planten stadig er i dvale. Du kan dog også beskære den løbende. Du kan beskære din klatrehortensia ved at finde de lange, tykke skud, som kommer ud fra stammen. De kan klippes tilbage, hvorefter planten flittigt vil skyde med nye skud og sikre en tæt, busket vækst med mange blomster.

Gødning

Klatrehortensia skal have gødning i foråret og i efteråret. Ligesom med almindelig hortensia er det muligt at bruge gødningen til at bestemme farven på blomsterne. Jordens PH-værdi påvirker nemlig farven. Basisk gødning giver lyserøde blomster, og syreholdig gødning giver blå blomster. Spørg i dit lokale plantecenter, hvis du er i tvivl om, hvilken gødning du skal købe.

Vinter

Klatrehortensia er en meget robust og hårdfør plante, som ikke behøver at blive tildækket om vinteren. Du kan dog lade de lange, tykke grene sidde henover vinteren som en beskyttende kappe omkring plantens stamme. Disse kan beskæres igen i det tidlige forår. Står din klatrehortensia i en krukke, skal du også være opmærksom på, at krukken er frostsikker.

Formering og stiklinger af klatrehortensia

Du kan selv lave nye stiklinger af din gamle klatrehortensia ved at formere den. Dette gør du ved at klippe de ældre skud af i november måned. Herefter skal de opbevares frostfrit ved at stikke dem 20 centimeter ned i løs og fugtig jord, hvor de kan få lov at formere sig indtil foråret. Herefter kan de plantes ud. 

Kun én af slagsen

Klatrehortensia (Hydrangea anomala) kommer oprindeligt fra Japan, Korea, det østlige Himalaya og det centrale Kina. Her vokser den i blandede skove helt op i 2500 meters højde. Det siger noget om dens hårdførhed. Underarten ssp petiolaris adskiller sig ved at have flere støvdragere på de enkelte blomster. Der er ikke fremavlet specielle navnesorter af klatrehortensia.

Klatrehortensia er fordringsløs

Planten stiller meget få krav. Den trives i enhver god havejord og i både sol og skygge. Roden er kraftig, tæt forgrenet og dybtgående, og vanding er derfor sjældent påkrævet ud over den første tid efter plantningen. De første år efter plantningen er det en god idé at hjælpe den på vej med en opbinding.

Kan også vokse uden en væg

De fleste klatrehortensiaer bliver brugt som klatreplanter på mure, faste hegn eller træstammer. På mere åbne hegn, hvor der er lidt afstand mellem brædderne, vil grenene søge ud på begge sider og gøre hegnet til en grøn væg. Selv på et trådhegn kan den få fat. Men hvad sker der, hvis den ikke har noget at klatre op ad? Så bliver klatrehortensia til en indtil to meter høj busk med en tæt, kompakt vækst. Også som busk er den nem at holde i den ønskede størrelse og form med beskæring.

Læs mere om Hortensia i Idényts Planteleksikon

Mest læste artikler