Hvorfor er cottagehaven så eftertragtet og beundret i dag? Jeg er ret sikker på, at det handler om den sjæl, cottagehaven udstråler. Vi drages som havemennesker af det frodige, det uformelle og det lidt vildtvoksende. Det er som at dyrke have på slump, og bar jord er bandlyst. Planterne skal nærmest skrues ned og stå skulder ved skulder.
Min egen have er langtfra en cottage-have, men jeg er meget inspireret af den. Jeg har hentet det bedste fra mange have- epoker: stramme takshække fra barokhaven, formklippede træer fra renæssance- haven, snoede stier og en havepavillon fra den engelske have samt planter fra cottagehaven. Jeg hylder det naturlige og har fundet stor inspiration rundt-omkring i andres haver.
Inden for de rammer, jeg har skabt, ynder jeg at bruge vækster med et vildt look. Dette gælder eksempelvis skærmplanter, som vi alle kender fra grøftekanten. Her holder jeg især af valmue, kornblomst, vild kørvel og vild gulerod. Sidstnævnte kalder englænderne for øvrigt meget poetisk for Queen Ann’s Lace. Dild og fennikel, der begge får limegule blomsterstande, er også vigtige vækster i mine bede.
Læs også: Forglemmigej – kantplante, bundplante og forårsbebuder
Cottagehavens DNA
Noget af det allermest cottageagtige, når det gælder blomster, er alle de en- og toåri- ge vækster, vi kan fremavle fra frø, og som hen ad vejen sår sig selv. Blandt de enårige kan eksempelvis nævnes: morgenfrue, solsikke, valmue, løvemund, stedmoder og ærteblomst. Ud over skærmplanter op- nås den helt rette cottagestemning med især de toårige vækster: forglemmigej, judaspenge, natviol og fingerbøl.
Stauder og køkkenurter
Stauder er også vigtige, og her er det de kendte og traditionelle, der er mest anvendt herhjemme– altså eksempelvis akeleje, primula, stjerneskærm, storke- næb, stokrose, ridderspore, nellike, klokkeblomst, pæon, knopurt, margerit og lupin. Og kronen på værket er selvfølgelig roser, kaprifolie og klematis …
Bærbuske, frugttræer og grøntsager hører der også til i skøn forening med de blomstrende vækster.
Den rette stemning
Førhen var der ligeledes dyr i en cottage- have. Mange havde et par grise og måske en ko, men det vil nok være lidt for meget af det gode i dag. De fleste kan imidlertid være med, hvis det handler om mindre elementer som bistader, fuglehuse eller måske et par insekthoteller. Har man plads til og mod på høns, duer og/eller ænder, er det blot om at komme i gang.
For at skabe den rette stemning – og illusion, kan man næsten sige – kan man indrette sig med gamle haveredskaber, minidrivhuse, patinerede potter og krukker, zinkspande, pilekurve, mist- bænke, kastanjehegn, låger og mindre skure. Og skulle man være så heldig at falde over et lille stråtækt bindings- værkshus et sted ude på landet – ja, så er så er der ikke meget at betænke sig på!
Godt at vide
- Bar jord findes ikke i cottage-haven – i hvert fald ikke fra midsommer. Her handler det om frodighed ud over alle grænser. Eksempelvis som her, hvor jorden er dækket af morgenfrue, der får lov til at så sig selv fra år til år. Og midt i det hele stikker solsikker hovederne op.
- Mange drømmer om en blomstereng med vilde blomster, der afløser hverandre sommeren igennem.