Vilde blomster: Undgå disse faldgruber når du sår din blomstereng

Der er intet så skønt som en blomstereng og dens mange vilde og farverige blomster. Dog er der nogle faldgruber du skal tage højde til, når du sår vilde blomster i din have. Vi guider dig her til, hvordan du undgår disse faldgruber.

En blomstereng er den ideelle legeplads for både sommerfugle og bier, da den rige mængde blomsterarter udgør lidt af en luksus buffet for vores summende venner. Foruden det rige liv af bier og sommerfugle, får din have også et mere naturligt udtryk, der ikke kalder på plæneklipperen. Den vilde have passer i høj grad sig selv, hvorfor den er ideel i travle tider, hvor det kan være svært at finde tiden til, at svinge plæneklipperen. Alligevel er der et par trin du bør undgå og som du bør have for øje når du ønsker, at lukke den vilde natur ind i din have. 

Derfor skal du undgå muld

Det kunne være fristende og synes som en god ide, at sprede et muldlag før der sås. Men lad endelig vær med det. Muld hjælper ikke blomsterengen til en mangfoldig flora, men favoriserer tværtimod mere almindelige plantesorter, således de nemt kommer til at dominere blomsterengen. Den mere ensformige blomstereng gør både bier og sommerfugles vilkår mere begrænsede og de vil derfor søge bedre og mere farverige alternativer andre steder. Samtidig vil det for dit vedkommende resultere i en knap så spændende og mindre mangfoldig blomstereng, hvorfor det er vigtigt ikke at holde nallerne fra mulden. 

Sådan sår du med omtanke

Lige så gode intentioner du har med såningen, ligeså negative konsekvenser kan det faktisk have for den vilde blomsterflora, hvis ikke du sår med omtanke. Og hvad skal de så betyde? Det er vigtigt, at der tages højde for den lokale blomsterflora. Nogle steder er det slet ikke nødvendigt med yderligere såning, hvis du blot lader naturen vælge sorterne. Nøglen til en vild og farverig blomsterflora er mange steder blot at gøre ingenting og helt enkelt bare lade naturen gå sin gang. Du vil blive overrasket over, hvor effektiv en blomsterdekoratør naturen er. 

Hold dig til hjemmehørende blomstersorter

Selvom den danske natur kan virke mindre prangende end andre steder i verden, så har vi rent faktisk en længere række vilde blomster, der nemt kan peppe enhver have op – uden det store behov for yderligere vedligeholdelse. Dog er det essentielt, at disse planter hører til den danske natur, således de har det rette levegrundlag. Sår du “fremmede” blomster vil du hurtigt blive klog på deres levetid. Og den er ikke ret lang. Sørg derfor for, at holde dig til lokale hjemmeboende blomster for så vidt muligt at gøre det nemmere for dig selv og for blomstens vækst. De hjemmeboende blomster lever i samspil med bl.a. bier og insekter, hvorfor det er vigtigt at vedligeholde beplantningen af disse, for at sikre insekternes levegrundlag. 

Disse blomster skaber skaber den smukkeste naturlige blomstereng:

Ønsker du at blive fri for græsslåning i haven – så lad disse planter overtage plænen. Du kan helt sikkert let finde planterne i en smuk grøftekant nær dit hjem og låne lidt med hjem. Hvor skørt det end lyder så er “kællingetand” et oplagt eksempel på en farverig gul plante, der nemt kan tage over i stedet for plænen. Herudover kan du prøve med den fine hvide røllike, den smukke lilla muse-vikke eller den søde liden klokke. Sammen skaber de det smukkeste farverige “grøftkants” look og den fineste blomstereng.

Mest læste artikler