- Nemme løsninger mod skvalderkål
- Hav tålmodighed
- Hvornår bekæmpes skvalderkål
- Gift mod skvalderkål
- Skvalderkål opskrifter
- Sådan kvæler du skvalderkål
Nemme løsninger mod skvalderkål?
Hav tålmodighed
Hvornår bekæmpe skvalderkål?
Skvalderkål bekæmpes mest effektivt om efteråret – inden skvalderkålen kaster sine frø. Om efteråret er det også lettere at grave de steder i haven op, som skvalderkålen har taget magten over. På dette tidspunkt behøver du nemlig ikke tage særlig hensyn til de øvrige planter, du har stående i haven.
Har du ikke nået at tage dig af skvalderkålen om efteråret, så kan du også nå langt med en tidlig forårsindsats mod skvalderkålen. Fjern så meget du kan, og så tidligt du kan, så skvalderkålens rodnet ikke kan nå at brede sig.
Læs også: Fjern mos og ukrudt i græsplænen
Gift mod skvalderkål
Du kan også bruge gift til at få ram på skvalderkålen. Det er dog både besværligt og ikke særligt velanset at bruge gift, da skvalderkål ofte huserer som bunddække i hække og andre planter. De omkringstående planter risikerer derfor at tage skade af giften. Du kan til nøds tage en pensel og pensle skvalderkålens blade med lidt gift. Hvis du alligevel har bøjet dig ned i skvalderkåls-højde, så er det oplagt at luge planten væk i stedet, da det stadig er den mest effektive metode.
Skvalderkål opskrifter
En anden nem måde at få bugt med de mange skvalderkål er at bruge dem i madlavningen. De friske spæde blade kan både bruges i salater, i pesto eller stuvet som spinat. Der findes endda opskrifter på skvalderkåls suppe og skvalderkåls chips, så der er mange muligheder for at få brugt den lille plante i maden. Du kan plukke og spise nye, friske blade helt indtil oktober, men det er de første skud, der er de mest velsmagende, og som indeholder flest vitaminer.
Skvalderkål pesto
En nem ret med skvalderkål er skvalderkål pesto. Der findes mange lækre opskrifter online, så du kan nemt finde inspiration til din helt egen hjemmelavede skvalderkålspesto. Opskrifterne indebærer ofte simple ingredienser såsom olivenolie, ost og nødder, som blendes sammen med de friske skvalderkålsblade.
![]() |
|
Sådan kender vi skalderkål, som et bunddække af ukrudt. Foto: Jann Kuuisaari |
Sådan kvæler du skvalderkål – 8 måder
1. Grav skvalderkålens rødder op
Vokser skvalderkålen i bede uden store træer og buske, er den bedste løsning at tømme bedene. Fjern alle stauder og buske, og kør dem væk. Er der planter, som skal reddes, må du prøve at rense deres rødder meget grundigt for skvalderkål og plante dem midlertidigt i et nyt bed. Men husk, at der er stor risiko for, at skvalderkålen følger med. Grav bedet igennem og fjern ALLE rødder fra skvalderkålen. Vent mindst et år, inden bedet plantes til igen.
2. Hak toppen af
Kan du ikke komme til at fjerne skvalderkålens rødder, fx under hække og store træer, må du svække skvalderkålen, så den til sidst giver op: Hak toppen af planterne, så snart der dukker nye skud op. Bliv ved og ved i mindst en sæson.
3. Så græs omkring skvalderkålen
Skvalderkål kan ikke overleve at blive slået jævnligt med slåmaskinen. Derfor kan du slippe af med ukrudtet ved at anlægge en græsplæne i et par år og slå den hver 14. dag. Hold blot øje med, at skvalderkålen ikke arbejder sig op langs plænen, fx under hækken, og breder sig. Du kan også bruge græsset til at anlægge en bræmme, der kan standse ukrudtet. Skvalderkålen kan ikke lave udløbere på over to-tre meter.
Læs også: Hjemmelavet ukrudtsmiddel – brug de gamle husråd med måde
Læs også: Læg rullegræs på den rigtige måde
4. Dæk jorden med plastic
Du kan vælge at dække jorden med sort plastic og lade det ligge i to vækstsæsoner. Det tager livet af ukrudtet, fordi det ikke kan klare sig uden lys.
5. Fjern skvalderkålens frø
Klip blomsterskærmene af, før de sætter frø, som spredes. Hvert eneste frø kan blive til en ny skvalderkålplante, hvis ikke du sætter ind i tide
Blomstereng: Sådan anlægger du en have af vilde blomster
6. Kør ukrudtet væk
Den skvalderkål, du fjerner, skal på genbrugsstationen. Lægger du rødderne i kompostbunken, vil de bare begynde at skyde igen
7. Pas på ny smitte fra skvalderkål
Ukrudt som skvalderkål spredes ofte fra have til have sammen med stauder og buske, som man får forærende. Tjek derfor altid nye planter grundigt for rodrester.
8. Køb en høne
Er du ikke til det hårde havearbejde, kan du købe et par høns og en mobil hønsegård. Stil hønsegården, hvor der er skvalderkål, og lad de skvaldrende høns æde det besværlige kål.
Læs også: Hønsehus – byg det selv og få høns i haven