Byg selv en pergola og få en vidunderlig krog i haven

En pergola, pavillon eller rosenbue dækket af grønt løv og blomster er et smukt syn, der samtidig giver en dejlig skyggefuld plads i haven. Ved hjælp af for eksempel træstolper eller pilegrene kan du nemt selv bygge det grønne uderum.

Pergola i træ i have

En pergola i træ er en god tilføjelse til din have. En pergola med tag giver således ekstra skygge i de varme sommer-måneder, når den er beklædt med flotte klatreplanter.

Her er vores bedste tips.

Indhold

Byg din egen pergola i haven
Pergolaen skal være solid
Pergola med tag
Brug af rionet som overligger til pergolaen
Pergola i træ
Bjælkerne skal ned i 90cm. dybde
En hytte af pil
Egnede planter til pergola

Byg din egen pergola i haven

Pergolaer har været kendt siden antikkens haver. Her plejede romerne at køle sig ned under vinrankerne, der hang i pergolaens gitter-tag.

Du kan selv lave en pergola i nøjagtig den størrelse, du har brug for og plads til. Alt, hvad det kræver, er et “skelet” af træ eller et andet solidt materiale samt klatreplanter med en kraftig og dækkende vækst. Området, hvor pergolaen skal opføres, skal være helt plan. Søjlerne skal placeres parvis over for hinanden og forbindes foroven med overliggere.

Pergolaen skal være solid

Der findes mange færdiglavede pergolaer i træ og metal, men det er ikke svært at bygge en pergola selv, som passer i stil med dit hus og have.

En pergola kan være så enkelt konstrueret, at du bare sætter snore op mellem to bygninger med et hjemmelavet tag af for eksempel sivmåtter . En anden kreativ løsning er at sætte den ene side af pergolaen op mod husets væg og herefter lave et gitter-tag over det ønskede område.

Du kan også bygge en fritstående pergola, men husk, at det er vigtigt, at pergolaen er stabil. Især hvis du vil omslutte den med klatreplanter. Belastningen kan godt gå hen og blive stor, når pergolaen er beklædt med planter.

Der må ikke være for langt mellem overliggerne i pergolaen. Med et mellemrum på cirka 60 cm bliver taget solidt nok til at bære planterne og giver samtidig plads til, at taget kan blive grønt. Både stolper og overliggere skal være relativt solide – jo større, du laver pergolaen, desto tykkere skal overliggerne være. Husk, at konstruktionen også skal kunne holde til presset fra sneen om vinteren.

Pergola i haven med bænk og klatreplanter
Hvis pergolaen skal dække en sti i haven, giver det en god effekt, hvis den fører hen til en anden bygning eller et blikfang som en statue eller bænk. Hvis den fører lige ud til græsplænen, kan det se lidt spøjst ud. Foto: Getty images

Til toppen

Pergola med tag

Pergola med tag
Pergolaen kan gøres hyggelig til sene sommeraftner, med lys og klatreplanter. Foto: Getty Images

Pergolaens tag kan ikke bare laves af slyngplanter, men også af sejldug eller sivmåtter, der beskytter lige så effektivt mod solen. Hvis du sætter plantebeklædte espalier langs siderne, er du også beskyttet imod vinden.

Til toppen

Brug en rionet som overligger til pergolaen

I stedet for overliggere af træ i pergolaen, kan du bruge armeringsjern også kaldet rionet. Det kan fås i metermål i byggecentrene samt i færdige, indrammede sektioner. Her kan planterne sno sig ind og ud gennem nettets huller.

Pergola i træ

Til en pergola er det ekstra vigtigt at bruge robust træ, da træet konstant er omsluttet af planter, der afgiver fugt på konstruktionen. At give træet træbeskyttelse er ikke nok, da behandlingen jo ikke kan gentages, når planterne er vokset op og så at sige lægger sig henover pergolaen.

Teaktræ og andre ædeltræsorter er holdbare og bestemt udmærkede til pergolaer, men de er også dyre. Et godt og billigere alternativ, der ikke rådner så nemt, er robinie (Pseudoacacia), som kommer fra Østeuropa, og fås både med og uden bark.

Pergola i træ
En pergola kan blive til et hyggeligt samlested for familien. Foto:Getty Images

Bjælkerne skal ned i 90 cm dybde

Du skal bore ud til bjælkerne med et cylinderbor. Bor cirka 90 cm ned i frostfri jord. Sæt bjælkerne ned i hullerne, men vent med at fastgøre dem, til du har samlet pergolaen, så du om nødvendigt kan rette lidt på konstruktionen. Til sidst skal der stampes op omkring stolperne med stabilgrus og eventuelt afsluttes med et lag tørbeton – det holder også ukrudtet væk.

Du kan også montere bjælkerne i et beslag der støbes fast i jorden. Stolpesten med stolpesko er en god måde at beskytte bjælkerne. Her er bjælkerne ikke i direkte kontakt med jorden.

En hytte af pil

En nem piletunnel er også en slags pergola. Du skal bruge cirka 3 meter lange hegnspil, som købes hos piledyrkerne rundt i landet. Pilegrenene plantes i marts eller april og stikkes 20-30 cm ned i jorden. Den øverste del af grenene bøjes ind over hinanden, så de danner en tunnel eller en arkade. Bind dem sammen med bast eller elektrikerstrips. Der skal vandes grundigt i starten, så rødderne får ordentlig fat i jorden. Allerede den første sommer får du glæde af piletunnellen.

 
En pergola egner sig også fint til vedbend. (Billede: Colourbox) 

Til toppen

Egnede planter til pergola

Tobakspibeplante (Aristolochia macrophylla):

Tobakspibe plante til pergola
En rigtig god klatrer, der kan vokse 15 meter eller mere opad og hen over en pergola. Den har tætsiddende store og hjerteformede blade, der danner effektiv skygge. Foto: Getty Images

Blåregn (Wisteria sinensis):

Blåregn til trætag
Er du til masser af blomster, er denne plante sagen til pergolaen. Dens ranker bliver let 10 til 15 meter lange og byder i maj og juni på et overdådigt hav af blålilla blomsterklaser. Foto: Getty Images

Hunderose (Rosa beggeriana):

hunderose
En fantastisk hårdfør og kraftigt voksende klatrerose, der egner sig perfekt til pergolaer. I juni dækkes det smukke grønne løv af kaskader af små hvide roser med rosa midte. Foto: Getty Images

Til toppen

Willestrup:

rød klatrerose
Denne rose er yderst velegnet til en rosenbue. Plant en i hver side af buen. Planten bliver cirka 2 meter høj og får store fyldte blomster, der changerer i hvid, creme og rosa. Rosen er remonterende. Foto: Getty Images

Klematis:

lilla blomst
Der findes flere gode sorter – prøv fx med Clematis Jackmannii, der har en særlig kraftig vækst, og som blomstrer med violette blomster fra juli til og med september. Foto: Getty Images

Guldregn (Labernum):

guldregn klatreplanter
Guldregnens gule blomster, der hænger ned fra den højtvoksende busk er et prægtig syn i en pergola. Guldregnens bælge er dog giftige, og det er sket, at små børn har forvekslet guldregn med spiselige bælgærter. Derfor skal man overveje det grundigt, før man planter guldregn ved sin pergola, hvis man har småbørn i familien. Foto: Getty Images

De fleste typer af slyngplanter og klatreplanter er velegnede til pergolaer. Det er bare at gå på opdagelse. Der er helt sikkert en plante, du kan forelske dig i og se for dig i din nye eller gamle pergola.

Denne artikel er senest opdateret den 19. august 2022.

Til toppen

Mest læste artikler