Danskerne er bedre end svenskerne: Sådan bevarer du nabofreden

Sommeren er højsæson for udeliv i haven. Solen skinner, børnene i nabohaven leger og du har tændt op i grillen til aftenens havefest. I en nordisk undersøgelse blandt danske, svenske, norske og finske haveejere, viser danskerne sig fra deres bedste side på flere punkter, når det kommer til godt naboskab i haven.

Er du haveejer i Danmark, så kan du godt give dig selv et klap på skulderen. Danske haveejere er nemlig de bedste i Norden til at sikre nabofreden på villavejen. Næsten 9 ud af 10 haveejere fortæller, at de tager hensyn til deres naboer, når de er i haven. De svenske haveejere er til gengæld knap så hensynsfulde, når haven skal passes. Her indrømmer hver femte, at de ikke tænker så meget over deres naboer, når de er i haven. Det skriver Husqvarna i en pressemeddelelse. 

Disse uskrevne regler skaber haveharmoni

Danskerne er især hensynsfulde, når de laver havearbejde med larmende maskiner. Over halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen sørger for kun at bruge støjende havemaskiner i dagtimerne i hverdagene. 

Vi er også rigtig gode til at informere naboerne, hvis teenageren i huset skal holde fest i haven. Faktisk informerer mere end hver fjerde af os naboerne, hvis weekenden står på højlydt fest eller det gamle æbletræ skal fældes. 

Hvis du gerne vil tidligt i gang med havearbejdet lørdag morgen, findes mange af de mere larmende haveredskaber ofte også i en batteridrevet model, som er med til at sænke lydniveauet og samtidig bevare den gode stemning over ligusterhækken. 

Hvis du bruger benzindrevne haveredskaber, bør du undgå at gasse mere op end nødvendigt og sørge for at vedligeholde dine maskiner, så de larmer mindre. 

Dialog er vejen frem

Salgschef for Husqvarna Danmark, Michael Schlosser, fortæller at forskellen på danskerne og svenskernes havehensyn muligvis skal findes i geografi. 

– I Danmark bor vi ret tæt på hinanden med 137 indbyggere pr kvadratkilometer. Det betyder, at nabofreden er vigtig, og vi er vokser op med et naturligt hensyn til dem omkring os. Svenskerne er ikke nær så tæt befolket, som vi er. Her deler blot 25,5 indbygger en kvadratkilometer. Så behovet for nabohensyn er måske ikke det samme, siger han. 

Et sidste godt råd til at sikre det gode naboskab, er ifølge Michael Schlosser, at aftale nogle fælles rammer for eksempelvis støj og hvornår festmusikken skal skrues ned, så alle på vejen får en god nattesøvn. Uanset aftalen, er dialog mellem naboerne et godt redskab til at undgå uenigheder, når sommerens haveliv udfoldes. 

Mest læste artikler