De 4 store havetrends i 2019

Fremtidens have skal både kunne absorbere store regnskyl, tåle tørkeperioder og tiltrække insekter. Der er fokus på såvel et naturligt udtryk som på klimaeffekten.

Farverige sommerfugl på blomster

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.

Med sidste års knastørre sommer i frisk erindring og flere skybrud fra tidligere år i baghovedet er der god grund til at tænke funktionalitet i denne havesæson. Høj biodiversitet, færre kemikalier og robuste hjemmehørende planter er derfor blandt de trends, Bolius’ haveekspert Jesper Carl Corfitzen fremhæver her i 2019.

– Vi har i nogen tid haft fokus på den naturlige have. Men hvor det hidtil måske mest har handlet om et naturligt look, så kommer der mere og mere interesse og viden om naturlige funktioner. Vi kommer i de kommende år i højere grad til at samtænke en have, som kan holde til en længere periode med tørke og en absorbering af regnvand på grunden, siger han.

Overordnet hæfter haveeksperten sig ved en stor bekymring for naturen og en vilje til at gøre en indsats for miljøet.

– Biodiversitet og insektvenlige planter har vundet indpas gennem de senere år, og den trend bliver kun stærkere og kommer til at omfatte større dele af haven. Det gælder eksempelvis, når de sarte græsplæner reduceres til fordel for tørketolerante bede og vådområder i haven, siger Jesper Carl Corfitzen.

1. Hjemmehørende robuste planter

Det behøver ikke kræve en større indsats at fravælge græsplænen til fordel for beplantede bede. Nærmest tværtimod, mener haveeksperten. Ved at vælge planter, som naturligt hører hjemme her i Danmark, får du en have, som i høj grad passer sig selv, og som giver næring til insekterne.

– Med planter, som naturligt trives på vores breddegrader, får du et bed, som i mindre grad kræver gødning og vanding sammenlignet med eksempelvis en græsplæne. Særligt hvis du lægger vægt på planter, som kan tåle en længere tørkeperiode, understreger Corfitzen.

Køb helst planter, der er produceret i Danmark, så du undgår at belaste miljøet med transport over lange afstande.

Husløg er en robust og nøjsom plante, som trives smukt i stenbelægninger
Husløg er en robust og nøjsom plante, som trives smukt i stenbelægninger og i sprækkerne mellem fliserne på eksempelvis en gangsti i haven.

2. Cirkulært forbrug – hold vand og kompost på egen grund

Både kompostbeholdere og regnvandstønder vinder frem i haverne. Affaldssortering og genanvendelse af kompost er da også en trend, som kommer til at slå endnu stærkere igennem i 2019.

– Der kommer mere og mere fokus på det cirkulære forbrug. Det gælder både for genanvendelsen af kompost, og når det kommer til opsamling af regnvand. Vi holder i stigende grad ressourcerne på egen grund og genanvender dem i haven, siger Jesper Carl Corfitzen.

Samtidig er der stigende fokus på at bruge færre kemikalier som ukrudtsmiddel og gødning blandt haveejerne. Her har haveeksperten også et tidsbesparende råd til det nye haveår – og derefter:

– Plant revner og sprækker omkring hække og fliser til med robuste planter, som holder ukrudtet nede, frem for at bruge tid på lugning eller sprøjtemidler, foreslår han og opfordrer i øvrigt have­ejerne til omtanke i vintermånederne.

– Begræns saltningen så meget som muligt, da store mængder salt er hårdt ved planterne. Vælg i stedet andre tømidler som for eksempel CMA, eller brug salt­lage, lyder det naturvenlige råd.

Et havebassin er en god mulighed for at absorbere store regnmængder på grunden.
Et havebassin er en god mulighed for at absorbere store regnmængder på grunden.

3. Fokus på struktur og farver

Planterne får mere opmærksomhed både inde og ude i 2019, hvor der kommer fokus på såvel struktur som farver.

– Vi bruger mere og mere tid indendørs, men det afspejler ikke en mindre interesse for det grønne. Tværtimod. Mens boligen de seneste år har været præget af kaktusser og sukkulenter, bliver vi lidt mere modige. Der er stigende interesse for større vækster med markant struktur, blomstrende planter og i det hele taget mere knald på farverne. Vi kommer især til at se brændte røde farver suppleret med orange og lyserødt. Ligesom med møbler er den mere bastante stil fra 60’erne og 70’erne på vej frem i og omkring boligen igen, understreger Jesper Carl Corfitzen.

Flamingoblomsten findes i mange forskellige røde nuancer
Flamingoblomsten findes i mange forskellige røde nuancer og er med sin markante form en plante, der vinder frem som potteplante igen.

4. Lys haven op

Selvom der er fokus på det naturlige, er elektronikken også blevet nemmere og mere tilgængelig. Særligt LED-lysenes indtog kommer til at sætte sit præg på haverne og skabe mere haveglæde de kommende år.

– Lys i haven er blevet meget mere tilgængeligt, fordi du med strømsparende LED-pærer ikke længere behøver en elektriker for at få udendørs belysning. Det giver også mulighed for at oplyse forskellige dele af haven sæsonen igennem og skabe endnu mere haveglæde, siger Jesper­ Carl Corfitzen.

Mest læste artikler