Derfor bliver bladene gule og røde om efteråret

Når den grønne farve forlader havens og skovens løv, erstattes den af en farvestrålende palette. Men ved du, hvorfor den røde farve kun viser sig nogle år?

Smukke efterårsblade

Det er ikke kun dit humør, der påvirkes af vejret. Naturen stråler også mere, når der skrues op for lyset og varmen. 

Du er ikke den eneste, der bliver smukkere af godt vejr

For at efteråret kan få sine flammende farver gennemgår bladene en temmelig indviklet proces, som er dybt afhængig af alt livs hovedkilde – solen.

I foråret og om sommeren er det farvestoffet klorofyl, der er dominerende. Det giver bladene den velkendte grønne farve. Men efterhånden som dagene bliver kortere, og temperaturen falder, standser produktionen af klorofyl. Til gengæld begynder andre farvestoffer nu at trives – for eksempel pigmentet caroten, der giver gul og orange.

Caroten har hele tiden været til stede i bladet, men kan først folde sig ud, når klorofyl holder sin efterårspause.

efterår farver

Røde blade er kostbare

Hvis det imidlertid har været en sløj sommer og et ligeså skyet efterår, vil man aldrig hilse på de røde, dybe kulører. De bliver nemlig udelukkende dannet af pigmentet anthocyanin, som kræver sollys for at flamme op. Antocyanin er det, som får æbler til at rødme, og vi har jo alle set, hvordan ‘solsiden’ af frugten kan være dejligt rød og skyggesiden grøn.

Med andre ord: Et lunt efterår giver flere nuancer og mere spektakulære trækroner i haven og skoven. De rødlige farver får simpelt hen chancen for at leve.

Kilde: Gardenista

Artiklen er opdateret den 20. september 2023.

Mest læste artikler