Derfor er nogle efterår flottere end andre

Når den grønne farve forlader havens og skovens løv, erstattes den af en farvestrålende palette. Men ved du, hvorfor den røde farve kun viser sig nogle år?

Det er ikke kun dit humør, der påvirkes af vejret. Naturen stråler også mere, når der skrues op for lyset og varmen. 

Du er ikke den eneste, der bliver smukkere af godt vejr

For at efterårets kan få sine flammende farver, gennemgår bladene virkeligheden en temmelig indviklet proces, og den er dybt afhængig af alt livs hovedkilde, solen.

Sollyset indeholder alle farver, og det er bladets egen evne til at skabe optisk bedrag, som får dit øje til at opfatte det grønt, gult eller rødt.

 

Klorofyl farver grønt, caroten maler orange

Stoffet klorofyl giver bladene den grønne farve og de egenskaber, som gør, at det vokser om foråret og sommeren. Andre farver absorberes. Om efteråret, når vejret ændrer sig, holder klorofyl op med at virke, og gradvist træder andre mirakler til, for eksempel pigmentet caroten, gul og orange.
Caroten har hele tiden været til stede i bladet, men folder sig først ud, når klorofyl holder sin efterårspause.

Røde blade er kostbare

Hvis det imidlertid har været en sløj sommer og et ligeså koldt efterår, vil man aldrig hilse på de røde, dybe kulører. De bliver nemlig udelukkende dannet af pigmentet anthocyanin, som kræver sollys for at flamme op.
Antocyanin er det, som får æbler til at rødme, og vi har jo alle set, hvordan ‘solsiden’ af frugten kan være dejligt rød og skyggesiden grøn.
Med andre ord: Et lunt efterår, som vi har haft det i 2016, giver flere nuancer og mere spektakulære trækroner i haven og skoven. De rødlige farver får simpelt hen chancen for at leve – naturens måde at vise glæde på.

Kilde: Gardenista

Mest læste artikler