“Cayenne” er gode til tørring
De tyndskallede chilier som fx “cayenne” er meget nemme at tørre, og de egner sig rigtig godt til at knuse efter tørring. De kan opbevares i lufttætte glas, men det er vigtigt, at de er helt tørre, inden de lægges i glassene.
Chilier kan godt fryses
Større chilier med tykkere skal er ikke så nemme at tørre, men der er intet til hinder for at lægge dem i en plastikpose og opbevare dem i fryseren. Her holder de sig til, at næste års planter begynder at give modne frugter – og du kan løbende hente gode chilier op af fryseren.
Salsa og syltede chilier
Der er selvfølgelig også rige muligheder for at gemme chilierne i form af fx salsaer og syltede chilier. En af mulighederne er en enkel Harissa – en nordafrikansk chilipasta. Med de rette chilier kan den give varmen på selv de koldeste vinterdage.
Gem frøene til næste år
Og når du nu har en fuldmoden chili på skærebrættet, så tag nogle frø, fra og tør dem nogle dage et lunt sted. Når de er helt tørre, så læg dem i en kuvert eller et kaffefilter, og opbevar dem køligt, så har du frø til at så næste sæson – det slår næsten aldrig fejl.
Opskrift på en nem harissa
Det skal du bruge:
125 g røde chilier (cayenne er gode)
2-3 fed hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
½ tsk. salt
3 spsk. olie
1 spsk. frisk mynte
Sådan gør du:
Rens chilierne og fjern stilken, pil hvidløgene og kom alle ingredienser i en blender, og blend det til en tyk pasta. Kom pastaen i skoldede glas, og hæld olie over, så det dækker. Låg på – og så i køleskabet. Den er sådan set klar til brug, men vinder efter nogle dage. Vil du have en mindre stærk version, så fjern frø og frøvægge fra chilierne, det er nemlig her, det allerstærkeste sidder. Når du har brugt af pastaen, så sørg for at dække overfladen med olie, så holder den sig længere.
Læs også: Opbevaring af frø – frø fra planter kan gemmes og bruges næste år