Chili – fra drivhus til chilipasta

Chiliplanter producerer oftest rigtig mange frugter, som enten tørrer ind eller rådner, hvis de ikke får den rette behandling.


Gem chilierne på en god måde
Friske chilier er skønne at bruge i maden, men nu hvor planterne bugner af modne chilifrugter, så har vi langt flere, end vi formår at bruge her og nu. De skal gemmes på en eller anden måde, så vi kan nyde godt af dem indtil næste sæson.

Tyndkallede chilier er gode til tørring

De tyndskallede chilier som fx “cayenne” er meget nemme at tørre, og de egner sig rigtig godt til at knuse efter tørring. De kan opbevares i lufttætte glas, men det er vigtigt, at de er helt tørre, inden de lukkes i glassene.

Opbevar de store chilier i fryseren
Større chilier med tykkere skal er ikke så nemme at tørre, men der er intet til hinder for at lægge dem i en plastikpose og opbevare dem i fryseren. Her holder de sig til, at næste års planter begynder at give modne frugter – og du kan løbende hente gode chilier op af fryseren.

Heftig harissa
Der er selvfølgelig også rige muligheder for at gemme den dejlige smag og styrke i form af fx salsaer og syltede chilier.
Vores favorit er en enkel “Harissa” – en nordafrikansk chilipasta. Med de rette chilier kan den give varmen på selv de koldeste vinterdage:

Du skal bruge
125 g røde chilier (cayenne er gode)
2-3 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
1/2 tsk salt
3 spsk olie
1 spsk frisk mynte

Sådan gør du
Rens chilierne og fjern stilken, pil hvidløgene og kom alle ingredienser i en blender og blend det til en tyk pasta. Kom pastaen i skoldede glas og hæld olie over, så det dækker. Låg på og så i køleskabet. Den er sådan set klar til brug med det samme, men vinder efter nogle dage. Vil du have den i en mindre stærk version, så fjern frø og frøvægge fra chilierne inden de kommes i, det er nemlig her, det allerstærkeste sidder. Når du har brugt af pastaen, så sørg for at dække overfladen med olie, så holder det sig længere.

Tør chilifrøene
Og når du nu har en fuldmoden chili på skærebrættet, så tag nogle frø fra og tør dem nogle dage et lunt sted. Når de er helt tørre, så læg dem i en kuvert eller et kaffefilter og opbevar dem køligt, så har du frø til næste sæson – det slår næsten aldrig fejl.

Twitter Print

Mest læste artikler