Sådan gør du drivhuset klar til vinteren

Drivhussæsonen er forbi for i år. Temperaturen er for lav og luftfugtigheden for høj til, at der kommer mere ud af de trætte planter. Nu gælder det om at få alt ud af drivhuset for at minimere risikoen for skadedyr og uautoriserede tomatplanteskove. 

God sæson kræver grundig rengøring

Tiden er inde til at se tilbage på en formidabel sæson og til at skrue op for forventningerne til den kommende sæson, der bliver nemmest at indfri, hvis der bliver gjort ordentligt rent i drivhuset nu.

Gråskimmelen hærger, så der nærmest står en sky af svampesporer omkring dig, når du plukker en tomat, og de sidste tomater revner, bare du kigger på dem, og holder sig meget dårligt efter høst.

Ryd op og gør klar på en regnvejrsdag

En regnvejrsdag er en god dag til at rydde planterne og gøre drivhuset klar til en ny sæson, da fugtigheden lægger en lille dæmper på de vildtflyvende svampesporer. Planterne blev rykket op og alle planteresterne fragtet ud af drivhuset, for at minimere risikoen for overvintrende skadedyr mest muligt.

Undgå uautoriserede tomatplanteskov

Jeg er helt hysterisk med at få nedfaldstomaterne revet sammen, så de ikke leverer frø til en uautoriseret tomatplanteskov i drivhuset i den kommende sæson.

De sidste tomater med begyndende farve er høstet sammen med de få tilbageværende peberfrugter og agurker. Tomaterne bliver røde i en skål i køkkenet, men søde sommertomater bliver de aldrig.

Vask drivhuset i brun sæbe 

Når du skal vaske drivhuset, er det smartest at gøre det på en overskyet dag, så vandet ikke tørrer ind for hurtigt. Dette gøres for at fjerne den sidste risiko for overvintrende ubehageligheder i drivhuset.

Hvis ruderne er meget beskidte, eller hvis der er mange alger, startes rengøringen med at skrubbe med en stiv børste med rent vand, til det værste er fjernet.

Til afvaskning kan du bruge en sæbeblanding af 2 spiseskeer brun sæbe pisket ud i 5 liter varmt vand. Da pH-værdien cirka er 11 i brugsopløsning, er det en god ide at bruge beskyttelsesbriller, så sæbeblandingen ikke kommer i øjnene, når du vasker vinduerne af med en børste.

Skyl afslutningsvis af med lunkent, rent vand og poler med en ren klud. 

6 trin til at gøre dit drivhus vinterklar

Her kan du se en tjekliste til, hvordan du gør drivhuset klar til vinteren:

  1. Ryd drivhuset for planter.
  2. Smid døde planter ud og tag sarte planter indenfor til overvintring.
  3. Fjern det allerøverste jordlag med planterester og eventuelle uønskede frø i plantekasserne.
  4. Vask vinduer i drivhuset med sæbevand for snavs og skimmelsporer. Dette kræver muligvis flere omgange, hvis vinduerne er rigtig slemme. 
  5. Har du anlagt fliser i dit drivhus, kan det også være en god ide at rense gulvet for ukrudt og planterester. 
  6. Stil eventuelle planter, der skal overvintre udenfor i dit rene drivhus. 

Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å

Mest læste artikler