Grønne tomater – syltede eller stegte i madlavningen

Grønne tomater – syltede eller stegte i madlavningen

Hvad skal man gøre i efteråret med de mange tomater, der stadig er grønne og umodne? Hvis du er ude efter smagsoplevelser, kan du for eksempel bruge de grønne tomater i madlavningen. Få de lækre opskrifter på stegte grønne tomater og syltede grønne tomater her.

Twitter Print

Modning af grønne tomater

Læg de grønne tomater sammen med æbler, pak dem ind i avispapir, eller hæng tomaterne på en tørresnor i kælder eller i udhus. Der er mange gode råd til, hvordan du kan få de grønne tomater til at modne. Det er dog langt fra sikkert, at de kommer til at smage, som de tomater, der modnede i varmen på planten i drivhuset. 

Det var den dårlige nyhed. Den gode nyhed er, at grønne umodne tomater kan bruges i mange forskellige, velsmagende retter.

Grønne tomater i maden

De grønne tomater har dog en meget syrlig smag, netop fordi de ikke har fået tid til at modne. Derfor er det ikke i alle retter, de grønne tomater er velegnede. Men grøn tomatchutney, syltede grønne tomater og stegte grønne tomater er tre bud på, hvordan du kan bruge de grønne tomater på en fornuftig og velsmagende måde.

Grønne tomatsorter

Der findes også tomatsorter, der er grønne, når de er modne. Blandt andet sorten, Green Zebra, er populær – både fordi den ser flot ud med sin grønne farve og zebrastriber, og så har den en syrlig smag af citrus, men med et strejf af sødme. Andre grønne tomat-sorter er blandt andet Green Grape tomat, som er en slags grøn cherry tomat og Lime green tomater, som har en meget kraftfuld tomatsmag.

 
Grønne tomater parate til at blive tilberedt.  

Spis grønne tomater i små mængder

Grønne tomater indeholder giftstoffet alfa-tomatin, og det er nærliggende at tænke, at det derfor er skadeligt at indtage grønne tomater. I 2004 udtalte Fødevaredirektoratet dog, at det ikke var skadeligt at spise grønne tomater, da niveauet af alfa-tomatin er forholdsvist lavt. Det anbefales dog ikke at spise de grønne tomater i store mængder, da det kan give maveproblemer.

Opskrift: Sådan laver du stegte grønne tomater

En af læserne på idenyt.dk har delt denne opskrift med os. Tak til Regitze Birketoft.

  • Sæt en pande til forvarmning på 3-4 (ikke varmere – så brænder det på) – lad den stå mens du arbejder så den bliver gennemvarm uden at brænde
  • 2-3 æg slås ud og piskes sammen i en dyb tallerken
  • 1 dl mel og 1 dl rasp blandes med salt, peber og paprika efter smag (rigeligt salt)
  • Grønne bøftomater skæres i ca 1 cm tykke skiver – 3 tomater passer normalt meget godt til mængden af panering.
  • Skiverne vendes i rasp/mel, så i æggene, så i raspen og i æggene og til sidst i raspen (2 gange æg og 3 gange rasp) det bliver et herligt tykt lag (kan være mindre hvis skiverne er tyndere)
  • Smelt smør på panden, og steg dem til paneringen er tyk, fast og gerne næsten dybt brun – det er et tykt lag så der skal steges længe på 3-4 (ikke varmere end det) – nok omkring 6-7 min pr side.

Panerede grønne tomater

Opskrift: Sådan laver du syltede grønne tomater

Smager godt til stegte kødretter – eller en stegt rødspætte.

Det skal du bruge

  • 1 kg grønne umodne tomater
  • Salt
  • 3/4 l vand
  • 3/4 l eddike

Kogelage

  • 1/2 l hvidvinseddike
  • 600 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 stang kanel
  • 2 tørrede chilier

Sådan gør du

  1. Skyl tomaterne, og skær stilken væk.
  2. Gnid derefter tomaterne med salt, og lad dem trække et døgn ved stuetemperatur.
  3. Tør saltet af de grønne tomater, og kog dem ca. 3 min. i vand og eddikeblandingen.
  4. Tag tomaterne op, og skyl dem straks i koldt vand. Bring eddike, sukker og krydderier i kog, tilsæt de grønne tomater, og lad dem koge ca. 5 min.
  5. Skyl sylteglasset i Atamon, fyld det med grønne tomater og kogelagen, og luk til.

Opskrift af Gitte Heidi Rasmussen.

Twitter Print

Mest læste artikler