Hvornår begynder drivhus-sæsonen?

Udnyt drivhusets beskyttede klima til at tyvstarte din egen produktion i det tidlige forår. Start forårsrengøringen af drivhuset og udnyt varmen til forspiring og på grøntsager til senere udplantning.

Hvis du drømmer om bugnende tomatplanter og nyplukkede agurker til husbehov, er det i det tidlige forår i marts, du skal i gang med forberedelserne.

Endnu er det for koldt for de sarte væksthusplanter at komme ud, men planterne har det fint i husets lyse vindueskarme. Til gengæld er tiden inde til forårsrengøring i drivhuset.

Glas og sprosser skal vaskes grundigt, for et rent drivhus er den bedste forsikring, du kan få, mod overvintrede plantesygdomme og skadedyr.

Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å

Forårsrengøring af drivhuset

Skrub drivhusets glas med varmt vand tilsat drivhusrens eller almindeligt rengøringsmiddel og kom godt ind i hjørnerne. Skyl efter med rent vand.

Når du er i gang, er det også en god idé at vaske glasset på ydersiden. Det sikrer mest muligt lys i drivhuset til gavn for planterne, og så ser det flot ud.

Tyvstart på sæsonen

Efter forårsrengøringen er drivhuset i princippet klar til planter, men jordtemperaturen er stadig så lav, at den ødelægger rødderne på varmekrævende planter som tomat, agurk og peber.

Til gengæld er den perfekt til fx radiser, salat og rucola, så du kan sætte gang i grøntsagsproduktionen allerede nu og høste længe inden, der er noget at komme efter under åben himmel. De første hold er høstet, før tomaterne skal bruge pladsen.

Så salat til udplantning i drivhuset

Det er samtidig en god idé at så fx salat til udplantning, så du hurtigt kan komme i gang med produktionen af hovedsalat i køkkenhaven, når det bliver lidt lunere i vejret.

På solbeskinnede dage tjener drivhuset også fint til afhærdning af de forspirede planter i vindueskarmen. En god idé, fordi der er meget mere lys i drivhuset end inde i vindueskarmen, og dermed mindre risiko for, at planterne bliver ranglede. Men husk at tage planterne ind, når aftenen nærmer sig.

Planter sået i bakker

Gode stærke udplantningsplanter er en forudsætning for en god høst. Derfor betaler det sig at forkæle sine små planter, uanset om man selv har sået dem eller har købt dem hos plantehandleren. Masser af sollys er alfa og omega, så sørg for, at planterne ikke står for tæt, så de skygger for hinanden.

Planter, der er sået i bakker, skal plantes om til hver deres potte, og afstanden mellem potterne skal øges i takt med, at planterne vokser til. Giv dem en blomsterpind at
støtte sig til.

Brug gødning

Efter et par uger i egen potte er jordens indhold af gødning brugt op, og det er nødvendigt at tilføre ekstra gødning, hvis du vil have stærke planter. I løbet af maj er jordtemperaturen i drivhuset blevet så høj, at planterne kan plantes ud.

Mest læste artikler