Rengøring af drivhus – beskyt det mod alger, svampe og skadedyr med disse tips

Der er masser af grunde til at få rengøringen af dit drivhus ordnet både inden vinteren og om foråret. En af de allervigtigste grunde til at rengøre drivhuset er, at du får has på rigtig mange af de alger, svampe og skadedyr, som kan lide klimaet lige så godt i dit drivhus som dine planter. 

Det kan virke som et uoverskueligt projekt, at skulle i gang med den store rengøring af drivhuset. Men det kan faktisk klares på en nem og hurtig måde, hvis du følger de nedenstående tips.

Rengøring af drivhuset trin for trin

Dette skal du bruge til rengøringen af dit drivhus

  1. Skovl 
  2. Trillebør eller nedbrydlige sække til bio-affald 
  3. Biologisk nedbrydelig drivhussæbe
  4. Havesprøjte
  5. En god børste eller grydesvamp
  6. En spand til sæbevand

Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å

Sådan griber du rengøringen af dit drivhuse an

1. Tøm drivhuset helt

Start med at tømme drivhuset helt, når du beslutter dig for at rengøre drivhuset. Bær de brugte plantesække ud. Har du rigtige bede i drivhuset, så skovl det øverste lag jord op i trillebøren, og kør det væk – så kan du fylde op med ny jord til foråret.

2. Fjern visne blade og frugter

Har du en vindrue eller en anden permanent plante, så sørg for at fjerne alle visne blade og indtørrede frugter, for her har skadedyrene kronede dage.

3. Køb havesprøjte og drivhussæbe

Når drivhuset er tømt, starter rengøringen af det. Og her er det vanskelige jo der, hvor ruderne overlapper, og de besværlige hjørner, hvor børsten ikke kan komme. Tricket er at købe en havesprøjte i et byggemarked. Køb også en god drivhussæbe, der er biologisk nedbrydelig og uden fosfor og klor.

4. Sprøjt med sæben

Nu pumper du tryk på sprøjten og går i gang med at oversprøjte drivhuset med sæbevand. Sprøjt op mellem glassene i overlappet, og se de tykke algestykker blive skyllet bort. Sprøjt vinduerne på taget og ind i alle de irriterende hjørner.

5. Skyl med haveslangen

Nu lader du sæben sidde i et kvarter – og så tager du haveslangen og skyller efter. Har du en højtryksspuler, er den naturligvis også god til formålet.

6. Svamp til genstridige alger

Bland en spand sæbevand og vask særligt genstridige alger bort med en grøn grydesvamp, en opvaskebørste eller en god børste på skaft. Grydesvampen er for resten uovertruffen til aluminiumsrender og sidestolperne. Når drivhuset er rent udvendigt, gentager du processen indvendigt.

Alger i bunden af polycarbonatplader kan let bekæmpes ved at sprøjte drivhusrens helt ned i bunden af plastlisterne.

7. Rengøring inde i drivhuset

Sprøjt det hele til, lad sidde et kvarter, og skyl efter med vandslangen. Her vil der temmelig sikkert sidde gamle visne blade fast på ruderne; dem skrubber du af med grydesvampen eller børsten.

8. Træværket skal have sæbevand

Har du træbjælker, der fx afgrænser bedene eller er fundament, så giv dem en god gang sæbevand – for her bor der også mange skadedyr. Og har du en vindrue eller et andet træ i drivhuset, er det en god idé at skrubbe stammen med en stiv børste og sæbevand, så spindemider og andre ubudne gæster ikke overvintrer under barken.

9. Skyl drivhuset efter nogle gange

Regn med, at skidtet godt kan finde på at smutte ud gennem sprækkerne mellem ruderne, så du kommer til at skylle efter et par gange – først indvendigt, så udvendigt osv. Husk at sæbesprøjte de ting, du stiller tilbage i drivhuset efter rengøringen. Denne form for rengøring af drivhuset kan både foretages om vinteren og om foråret, inden du flytter ind med årets tomater, agurker og peberplanter. Så er rengøringen af drivhuset parat – og drivhuset er parat til at overvintre eller til at blive taget i brug om foråret.

Gør rent i drivhuset

Efter denne rengøring af drivhuset efterlader du det skinnende rent – så er det klar til næste år!

Mest læste artikler