Da Kerstin og Lars-Göran Winberg fra Helsingborg i Sverige begyndte at lede efter et drivhus, indså de hurtigt, at det kunne blive en dyr affære. Derfor bestemte de sig for at lave deres eget byg-selv-drivhus af genbrugsmaterialer.
– Alt byggematerialet i drivhuset har sin egen historie. Vi blev overraskede over, hvor meget folk kaster væk. Og dem, som smider tingene væk, bliver lige så overraskede, når jeg tager kontakt til dem, når de er på genbrugsstationen for at smide ting ud, siger Kirsten.
– Byg-selv-drivhuset har knapt nok kostet os noget, fordi vi har fundet det meste i containers, skaldespande og andre steder.
Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å
Byg-selv-drivhuset bliver brugt dagligt
I dag bruger familien næsten dagligt deres byg-selv-drivhus, og praktisk talt også hele året rundt.
![]() | |
Næste stop middelhavet. Citrustræer og citroner bidrager til sommerfølelsen. |
De spiser middag derude, tager deres kaffepause der, når det regner, eller også sidder de bare, og hviler ud efter arbejdet. Og lige uden for drivhusset går der græssende får.
– Det er næsten som en drøm at sidde og se på dem græsse inde fra drivhuset.
Inspireret af den romantiske og engelske stil
Kerstin tog udgangspunkt i orangerier i romantisk, engelsk stil, da hun skitserede, hvordan hun gerne ville have, at drivhuset skulle se ud. Lars-Göran gravede selv ud til fundamentet. Og så begyndte parret ellers at lede efter materialer, de selv havde liggende for at se, om der var noget af det, de kunne bruge til at bygge med.
Murstenene har de selv fundet
– Vi havde ret mange mursten liggende fra vores tidligere hus fra 1926 og også en del fra vores nuværende, efter vi havde revet en væg ned for at shine køkkenet op, fortæller Kerstin.
Resten af murstene har Kerstin fundet via “gives-bort”-annoncer samt fra et nedlagt teglværk. To af murstene er fra skorstenen i Kerstins barndomshjem.
De to store dekorative mursten i væggen er fra 1600-tallet og kommer fra et tidligere kloster, som nu er bygget om til boliger i Wien, hvor Lars Görans nevø bor. Murstene fandt de nedgravet under græsplænen.
Genbrugsmaterialer til dit byg-selv-drivhus
Vinduerne fandt Kertin i et gammelt drivhus, som var blevet revet ned. Hun købte dem for 10 kroner stykket, og så tilpassede Lars-Göran dem, så de kunne passes ind i taget og i væggene.
![]() | |
Næsten gratis. Knapt 8.000 kroner har det kostet at bygge drivhuset. |
Mange af detaljerne i interiøret har parret fundet på stranden eller på genbrugsstationen. Nogle af møblerne er fra Ikea. En smuk gren er blevet til et stilleben med en hængende lygte i, en gammel træstub blev til en fin pyntegenstand.
Kertin og Lars-Göran er ikke særlig optagede af at dyrke grøntsager i drivhuset, men de har flere citrustræer, som dufter dejligt og lyser op i drivhuset.
– Det er fantastisk smukt med knaldgule citroner i smukke krukker med patina, siger Kerstin.
Byg-selv-drivhus – Sådan gjorde de
1. Ryd området
De startede med at fjerne og grave de buske op som stod på byggegrunden. Derefter gravede de et hul på 5 x 3 meter i en dybde på 80 cm.
![]() | |
Grundarbejdet. Først ral, derefter polystyren og til sidst grus. |
2. Læg fiberdug i bunden med ral ovenpå
I bunden lagde de en fiberdug. Kanten murede Lars Göran op med lecablokke i tre skifter, og derefter mursten i yderligere tre skifter. Lecablokkene blev derefter pudset op. Oven på fiberdugen lagde de først ral.
3. Brug flamingo/polystyren som isolering
Oven på ralet lagde de derefter 100 mm flamingo/polystyren (for at undgå kulde nedefra) og grus. Oven på gruset lagde de et murstensgulv i mønster.
![]() | |
Rammeværket. Hjørnerne blev forstærket mod vind. |
4. Byg-selv-drivhus med træramme
Trærammen blev derefter opbygget med 70 cm høje bjælker (90×45) med en bredde på 50 cm. Spærrene blev skruet sammen på jorden og løftet på plads efterfølgende.
I hvert hjørne skruede de ekstra skråbånd på for at undgå, at spærrene skulle bevæge sig sidelæns i kraftig vind, og for at minimere risikoen for, at glasruderne skulle sprænges.

5. Byg-selv karnap og indsæt tagvinduer
Til allersidst byggede de karnappen og satte tagvinduer i. De vinduer, som kan åbnes, anskaffede de fra et nedrivningsfirma. De store vinduer ud mod dalen reddede de i sidste øjeblik fra at havne i et bjerg af affald.
Og til sidst stop det flotteste byg-selv-drivhus klar til anvendelse af hele familien!