Skab hygge i havehuset og forlæng udesæsonen

Byg dig et havehus – så kan du sidde inde ude – og grine af både regn og blæst. Haveeksperten Peter Englander giver dig tip til, hvordan det kan lykkes.

Midt i alt det grønne i tørvejr

Fælles for drivhuset, udestuen eller orangeriet er lysten til at være midt i alt det grønne – men uden at fryse eller blive våd. En udestue er ofte bygget uden på husfacaden med dør ind. Disse “glashuse” er ideelle, hvis du vil lege italiener hele året. Her kan følsomme vækster overvintre, og her forlænges sæsonen for nydelsessyge havemennesker med adskillige måneder.

Drivhus eller orangeri til grøntsagerne

Drømmer du om at fremdrive mængder af tomater, chili og agurker, skal du vælge drivhuset, der er skabt til høj luftfugtighed. Og vil du være særlig sydlandsk, bygger du et orangeri med rigtigt tag, opmuret nordside og vinduesdøre mod syd.

Vælg de rette materialer

Et drivhus er transparent og skal helst smelte sammen med miljøet i haven. Til udestuen og orangeriet skal byggematerialerne passe til hovedhuset, så dit nybyggeri ikke opfattes som en grim tilbygning på en ellers smuk hus-krop.

Sådan skaber du hygge i drivhuset

Når høstsæsonen er forbi og drivhuset igen er ryddet for visne tomater og blade, så kan du lade hyggen flytte ind. Vi giver nogle forslag til at skabe efterårshygge i drivhuset eller orangeriet.

  • Hæng fine lyskæder op eller tænd stearinlys. Læs, hvordan du laver dine egne stearinlys.
  • Flyt havemøblerne indenfor i drivhuset og pynt med puder og tæpper.
  • Pynt med efterårskranse eller potter med hårdføre planter eksempelvis lyng.
  • Pynt med sten, tørrede blomster, græskar eller lignende, som kan sikre en hyggelig stemning.

Mest læste artikler