Sådan får du tidlige tomater

Få havemanden Claus Dalbys bedste tips til at så og forspire dine egne tomatplanter. Går du i gang nu, kan de nå at vokse sig store og stærke nok til at blive plantet ud i drivhuset til maj.

Tidlige tomater

Jeg sår selv mine tomater, fordi jeg synes, det er hyggeligt, og for at få et righoldigt udvalg. Allerede i marts går jeg i gang, for ellers når planterne ikke at udvikle sig. 

Her har jeg brug for plante-/vækstlys og ekstra varme. Det hænger sammen med, at solen står lavt på himlen, og at lyset i det hele taget er sparsomt i årets første måneder. Den rette lysmængde er nemlig en forudsætning for sunde og stærke planter. For at bryde frøhvilen skal der også varme til, og her er det vigtigt, at lys og varme er nøje afpasset ligesom i naturen. Når det er varmt ude, er det jo, fordi solen skinner, og så får planterne masser af lys.

Udbuddet af vækstlys-lamper er stort, og nogle sælges i sæt med stativ til ophæng og tilhørende varmemåtte. En varmemåtte er rigtig smart, fordi den varmer mulden op og giver frøene de optimale forhold for at spire. Selv har jeg glæde af et minidrivhus, der er udstyret med både lys og varmemåtte. Det skal bare sluttes til strøm, og så går det hele som en leg.

Boomende frøudvalg

En af mine vintertraditioner er at læse frøkataloger og lede på nettet efter særlige blomster- og grøntsagsfrø. Det giver en dejlig forsmag på en ny havesæson, og jeg kan bruge timer på det. Grøntsagsfrø bliver en stadig større del af mange frøfirmaers sortiment, hvilket naturligvis hænger sammen med, at flere og flere ønsker at dyrke deres egne spiselige afgrøder.

Det betyder også, at udvalget af tomatfrø er boomet. Før i tiden var tomater runde og røde – i hvert fald hos grønthandleren og i supermarkedet. I dag er udvalget disse steder blevet lidt bredere, men er stadig 

meget langt fra det, man selv kan fremavle. Mangfoldigheden inden for tomatsorter og -typer er så stor, at det er helt eventyrligt. Fra bittesmå som ribs (derfor hedder de også ribstomater) til helt store bøftomater, der er på størrelse med en knyttet hånd. De sidste er rigtig gode i sammenkogte retter, men også som fyldte, gratinerede tomater.

Man kan også selv høste tomatfrø. Det er rimelig nemt: En helt moden tomat skæres over, og nogle kerner flyttes over på et stykke køkkenrulle eller et kaffefilter ved hjælp af spidsen på en kniv. Papiret lægges lunt, så kernerne/frøene kan tørre. Den slimede tomatmasse omkring kernerne gør, at de klæber fast til papiret og må klippes fri. Man behøver ikke at fjerne papiret. Det hæmmer ikke spireevnen.

Hvis man tager frø af de særligt forædlede sorter, de såkaldte F1-hybrider, er der ikke nogen garanti for udfaldet. Så her vil jeg i stedet anbefale at købe frø.

Såning og ompotning af tomater

Frøene sår jeg enkeltvis i små planteplugs – altså små, faste briketter fremstillet af kokosfibre. De er runde, flade og 8-10 mm høje. Og når de tilføres vand, svulmer de op og bliver omkring fem gange højere på mindre end et minut. Det er næsten det rene trylleri – prøv selv at se i videoen herover.

Ved 20-25 grader går der kun få dage, før tomatfrøene spirer, og efter et par uger potter jeg dem over i små træfiberpotter. Her står de endnu omkring 14 dage, inden de plantes over i en større træfiberpotte, og sådan fortsætter jeg atter en gang efter et par uger. 

Denne gradvise ompotning er en måde, hvorpå du ret hurtigt får store planter. Dette gælder ikke kun for tomatplanter, men for planter—- helt generelt.

Udplantning af tomater i drivhus

Fra frøene sås, til der kan plantes ud i drivhuset, går der typisk 8-10 uger. Det vil med andre ord sige, at hvis du sår i første halvdel af marts, er planterne klar til udplantning midt i maj. Og det er et helt perfekt tidspunkt. Tomatplanter tåler ikke frost, og det oplever man heller ikke i drivhuset på dette tidspunkt. De trives bedst, hvis temperaturen ikke kommer under cirka 10 grader. Så hvis det bliver koldere, er det en god idé at dække dem med fiberdug.

Claus Dalbys tips til tomater

Tomater varierer både i størrelse og i farve, fx creme-farvede, lysegule, varmt gule, orange, lilla og aubergine-farvede samt næsten sorte. De mange forskellige farve-toner er fascinerende, og jeg dyrker selv de fleste af dem.

1. Har du fundet en tomat-sort, du særligt godt kan lide, kan du nemt selv høste  frø fra den vha. af en kniv og et stykke køkkenrulle.
2. Efter et par uger er tomatspirerne klar til at blive plantet over i hver deres potte med jord.
3. Fra frøene sås, til tomatplanterne har vokset sig store og stærke nok til at blive plantet ud i drivhuset, går der typisk 8-10 uger.
4. Tomater er den suverænt mest dyrkede drivhusplante, og interessen for særlige sorter med varierende størrelser, farver og smage har været støt stigende.

Få flere gode tips på Claus Dalbys hjemmeside

Mest læste artikler