Udnyt pladsen i drivhuset – plant basilikum sammen med tomater

Drivhustomaterne vokser opad og bliver lange og ranglede, og det giver masser af bar jord mellem de enkelte planter. Den plads er det rene guld. Det er nemlig her, du sent forår eller i løbet af sommeren kan plante basilikum ud. Find også den klassiske opskrift på pesto her.

Når drivhuset er så lille som det er, kan det selvfølgelig være svært at finde plads til alle de ting, du ønsker i din lille køkkenhave.

Basilikum og tomater passer ikke bare smagmæssigt godt sammen, men faktisk kan du med fordel også dyrke dem sammen, og på den måde udnytte pladsen i drivhuset!

Læs også: Dyrk din egen basilikum i haven

Basilikum og tomater vokser fint sammen

Basilikum er en følsom plante, der ikke tåler kulde, blæst eller udtørring, og derfor giver drivhuset de optimale vilkår for denne herlige plante. Her er der varme, læ, og vi vander meget, så basilikum kan næsten ikke slå fejl i dette miljø. Dertil kommer, at tomat og basilikum vokser fint sammen, og desuden klæder hinanden helt forrygende, når der skal laves mad.

Basilikum skal knibes og have rigelig med vand

Det herlige med basilikum og drivhus er især, at du kan dyrke basilikumblade i mængder, som du ellers kun kan drømme om. Men det kræver, at du kigger forbi dem hver dag i denne tid, for dels skal de forsynes med rigelige mængder vand, dels skal de knibes. I denne tid vil de gerne blomstre, og det er ikke optimalt, for så går produktionen af blade i stå. Så der er ingen vej udenom at knibe topskuddene også på sideskuddene, så planterne busker sig mere og mere.

Du kommer langt med bare to sorter

Der findes et utal af sorter af basilikum, men med “Genovese” kan du komme langt, der er den klassiske til pesto og så den “salatbladet basilikum”, som giver fantastisk store blade med en lidt mildere smag – den er god i salater og kan også bruges til pesto og lignende. Så kan du supplere op med andre sjove sorter for at eksperimentere lidt.

Sådan laver du en klassisk pesto

I Italien er pesto både videnskab og lidenskab, og hver familie har sin egen opskrift. Det bedste er egentlig at finde en basisopskrift, og så må du selv eksperimentere dig frem ved at justere mængderne af de enkelte ingredienser, så du finder den rigtige sammensætning til din familie.

Det skal du bruge:

  • 60-70 basilikumblade
  • 1 dl god olivenolie
  • 3-4 spiseskefulde parmesan
  • 1 fed hvidløg
  • 2 teskefulde pinjekerner
  • en lille smule salt

Skal det være helt rigtigt, så skal ingredienserne knuses og blandes godt i en morter, men det er altså nemmere i en blender, og resultatet bliver stadig godt.

Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å

Mest læste artikler