Sådan vælger du det rigtige drivhus

Valget af drivhus er afhængigt af, hvad du vil bruge det til: intensiv dyrkning, hygge eller en kombination. Læs med her og kend de faktorer, der sikrer, at du vælger det rette drivhus for dig og din familie.

Brug nedenstående links til at navigere rundt i artiklen eller gå direkte til de emner, du synes er spændende.

  1. Tænk over dine krav til drivhuset
  2. Vælg den rigtige størrelse
  3. Sådan skal drivhuset placeres
  4. Skal du vælge glas eller plast?
  5. Længere sæson med polycarbonat
  6. Polycarbonat er holdbart

Alt efter dit behov, stiller det krav til størrelsen. Hvis du er i tvivl, så vælg hellere et drivhus, der er lidt for stort end for lille. Du skal også tænke nøje over placeringen, inden du anskaffer drivhuset.

Tænk over dine krav til drivhuset

Skal du kun dyrke tomater og agurker i dit nye drivhus, eller vil du også have plads til at sidde og nyde en kop kaffe? Måske vil du også bruge drivhuset til at forkultivere blomster og grøntsager først på sæsonen eller måske ligefrem overvintre lidt sarte potteplanter. Det er dine ønsker til brugen af drivhuset, der er bestemmende for størrelsen, materialevalget, og hvor i haven den ideelle placering er.

Læs også: Med dette tilbehør til dit drivhus får du den bedste sæson – nogensinde

Her er et eksempel på et meget funktionelt drivhus, der ikke er særlig stort men, som har en masse spændende og innovative løsninger for at udnytte den plads der er.

View this post on Instagram

A post shared by DRIVHUS- OG HAGEINSPO (@drivhusliv) on Jan 25, 2020 at 10:05am PST

Vælg den rigtige størrelse

Størrelsen på haven kan selvfølgelig sætte begrænsninger, og det er muligt at få rigtig mange afgrøder fra selv de mindste drivhuse, men bliver du bidt af at dyrke i drivhus, så vælg hellere et drivhus der er lidt større, end du tror, du får brug for.

Pladsen føles hurtigt trang, når du lige vil prøve nye planter som auberginer, meloner, ananaskirsebær eller andet. Eller du finder ud af, hvor hyggeligt det er at invitere familien på kaffe bag glas en solrig februardag i drivhusets milde klima.

Prøv at tegne en skitse over, hvad du gerne vil have i drivhuset, og se, hvor meget det fylder. Det kan give en god idé om størrelsen.

Hvis du ikke har plads til et drivhus kan du få rigtig meget glæde af et minidrivhus! Læs artiklen om minidrivhuse og hvilke plater der egner sig bedst.

Sådan skal drivhuset placeres

Placeringen af drivhuset afhænger også af formålet. Skal du dyrke intenst, så er gode lysforhold det allervigtigste. Husk, at træer vokser sig større, og da drivhuset gerne skal holde i rigtig mange år, så kan selv det mindste lille frugttræ i nærheden komme til at tage meget lys, som årene går. Skal drivhuset mest bruges som lysthus/udestue, så vil skygge i de varme måneder og udsigten være værd at overveje.

Skal du vælge glas eller plast?

Traditionelt har glas været et naturligt materialevalg til drivhusvinduer, men udviklingen inden for plast har gjort, at de nyeste polycarbonatplader har klare fordele, når vi taler om drivhuse beregnet til dyrkning af afgrøder.

Længere sæson med polycarbonat

Polycarbonat isolerer klart bedre end glas, så sæsonen kan forlænges i begge ender, og der bliver mindre temperatursvingninger til glæde for planterne. Lysgennemtrængningen er lidt mindre end glas, men det er tilstrækkeligt til et hobbydrivhus, og det har den fordel, at du ikke behøver at skygge på solrige højsommerdage.

Polycarbonat er holdbart

Holdbarheden er endnu en fordel ved polycarbonat. Pladerne kan tåle nedfaldne grene og vildfarne fodbolde. Det betyder, at du slipper for turene til glarmesteren, når storme eller voldsomme snefald har fået glas til at knække, og det sker fra tid til anden i et drivhus med glas.

Polycarbonat er dyrere end glas, men med den lange holdbarhed, kan det i længden måske vise sig at være den billigste løsning. Rent æstetisk er glas dog en pænere løsning, hvis du husker at holde drivhuset rent.

Her finder du XL-bygs store drivhus guide.

View this post on Instagram

A post shared by Mallagarden

Mest læste artikler