Flere andre arter ligner til forveksling, men stenskolopenderen er langt den almindeligste. I Danmark findes 32 arter af skolopendere, hvoraf de næsten trådtynde, gullige jordskolopendere med en længde på 3-4 cm og 50-60 par ben er de længste.
Et aktivt dyr – hele året
Stenskolopenderen, der er aktiv næsten hele året, er meget almindelig i hele landet, og det er nok den art, der hyppigst træffes i haver og parker. Den er meget lyssky og fugtighedskrævende. Dagen tilbringer den skjult under fliser, sten, løs bark, rådne stubbe og visne blade.
Bor i drivhuse og kompostbunker
Den findes især i kompostbunker og i drivhuse. Hvis den overraskes om dagen, søger den omgående i skjul. Den bevæger sig meget hurtigt med slangelignende bugtninger.
Stenskolopenderen jager om natten
Om natten kommer den frem for at jage orme, larver og andre smådyr på jordoverfladen eller på stammer. Byttet gribes med giftkrogene og det forreste benpar. Det lammes øjeblikkeligt og parteres med kindbakkerne.
Lægger æg under rådne stubbe
Stenskolopenderen lægger æggene enkeltvis i jord, under løs bark og i rådne stubbe. De nyklækkede unger har ca. 7 led og 3 par ben. For hvert hudskifte øges antallet af led og ben gradvis.