Den syngende rødhals

Rødhalsen, også kaldet rødkælken, er en lille spurvefugl, der er meget almindelig i hele landet – både som ynglefugl og som træk- og vintergæst. Den er en af de få sangefugle i Danmark med gennemført ligestilling. For både hannen og hunnnen synger gladeligt. Hør Rødkælkens sang her.

Rødhals er populær gæst på foderbrætter

Rødhalsen (Erithacus rubecula) overvintrer ofte i haver, og den er en populær gæst på de fleste foderbrætter. På foderpladsen optræder rødhalsen altid enkeltvis, for den er stærkt territoriehævdende året rundt. Hannen og hunnen er ens af udseende. Hovedparten af de danske rødhalse er dog trækfugle. Rødhalsen kan trække så langt som til Nordafrika om vinteren. Er vinteren mild, er der flere rødhalse, der overvintrer i Danmark.

Rødkælkens bryst er et truesignal

Rødhalsen kan altid kendes på sit karakteristiske røde bryst. Dette røde bryst fungerer som et vigtigt truesignal, når territoriet skal forsvares. En fremmed rødhals vil omgående blive mødt af ejeren, som truer ved at rette næbbet i vejret og fremvise det røde bryst bedst muligt. Det vil i reglen være nok til at fordrive den indtrængende, men om nødvendigt forsvares territoriet med næb og kløer. 

Både hannen og hunnen synger

Også sangen spiller en vigtig rolle, når rødhalsen om efteråret etablerer et fødeterritorium. Rødhalsen er faktisk en af de ret få fuglearter, hvor både hanner og hunner synger og tilmed på en årstid, hvor meget få andre arter synger. Rødhalsens middelkraftige sang er en meget varieret, melodisk kvidrende og lidt tøvende strofe med enorme tonespring op og ned.

Rødhalsen kan synge i op 10 sekunder

De højeste toner, der ligger nær høregrænsen, minder om den lyd, der kan frembringes ved hurtigt at gnide en fugtig korkprop hurtigt frem og tilbage mod glas. Sangens længde varierer meget; fra ét til ca. 10 sekunder, men er oftest 3-4 sekunder.

Hør rødhalsens smukke sang her:

Mest læste artikler