Konsekvenser ved andefodring
Andefodring har en stor negativ påvirkning på økosystemet i søerne, som kommer i ubalance. Når ænderne fodres vokser bestanden af ænder og andre fugle til en størrelse der ikke længere er bæredygtig for miljøet. Den store mængde ænder spiser søernes undervandsplanter for hurtigt til, at planterne når at vokse.
Det betyder, at der ikke produceres nok ilt og skjulesteder for søernes øvrige dyreliv. Ænderne æder de smådyr som lever i søerne i en fart, hvor smådyrerene ikke kan nå at formere sig. Det resulterer i for lidt føde til en naturlig andebestand og ænderne bliver derfor svage.
Læs også: Slip for kløende myggestik
Med en naturlig andebestand, som ikke er påvirket af fodring fra mennesker, vil antallet af ænder være lille nok til, at undervandsplanterne vil nå at vokse. Ænderne vil selv finde deres føde i søen i form af planter og smådyr, og vil derved indgå i et naturligt kredsløb som sikrer, at søen ikke vil få tilført fremmed næring som kan ødelægge økosystemet.
Fodring med brød er dårligt for søerne
Fordring med brød har en dårlig effekt på søerne. Næringsstofferne fra brødet ender i vandet gennem ændernes afføring. Det får algerne i vandet til at vokse og gør vandet grønt og uklart. For at nedbryde brødet og ændernes afføring bruges ilten i vandet og det kan medføre iltsvind, hvis der fodres mange ænder i området.
Læs også: Dyrk din egen basilikum i haven og i krukker
Sådan fodrer du ænder bedst
Hvis du vil fortsætte med at fodre ænder anbefaler Naturstyrelsen, at du følger disse råd for en mere miljøvenlig andefodring:
- Brug højst 1-2 skriver brød pr. gang
- Riv brødet i små stykker
- Læg brødet på land og undgå at smide brød i vandet
- Tøm ikke posen med brødkrummer i vandet når du er færdig
Læs også: Find den solafskærmning, som passer til dit hus
Kilde: Naturstyrelsen