Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Fugle i haven kan være vigtige for vores mentale sundhed. Så tøv ikke med at fodre fuglene om vinteren, hvis du vil styrke dit helbred.

Fugle nedsætter risikoen for stress, depression og angst

Er du glad for at kigge på fuglene i din have? Det er der en ganske god grund til. Fugle har nemlig en afstressende virkning på os mennesker.

En undersøgelse foretaget af psykologer og ornitologer ved Universitet i Exeter viser, at fugle nedsætter risikoen for stress, depression og angst. Forskerne har kigget på 263 mennesker med forskellig alder og fra forskellige samfundslag. Her viser det sig, at dem der bor i områder med meget natur og dermed et rigt fugleliv, har mindre risiko for stress, angst og depression. 

Studiet viser ikke, at der var tegn på sammenhæng mellem den mentale sundhed og hvilke slags fugle, folk så på. Derimod viste forskningen, at jo flere fugle de så på, jo bedre var deres mentale sundhed.

Mere natur giver mere fugleliv

Fuglelivet og naturen hænge unægtelig sammen. Fugle lever som bekendt i naturen, og de vil derfor søge hen til naturlige arealer. Her er bylivet af selvsagte årsager udfordret.

Men studiet viser, at hvis byområder dækkes med 20 procent natur, vil angsttilfælde blandt byboerne reduceres med 17 procent. Dertil gælder det, at hvis 30 procent af byområder dækkes med træer, buske og lignende, vil angsttilfælde i disse områder reduceres med 25  procent.

Hertil konkluderer undersøgelsen, at særligt bymennesker kan få store gavnlige effekter af mere kontakt med natur. Her kan løsningen være så let, som at fodre fuglene for at lokke dem til dit område.

Kilder: BioSience og Forskning.no

Mest læste artikler