Finder du et pindsvin i nød, kan det være fristende selv at lave en varm rede, stille vand frem og pleje det lille dyr i hjemmet. Det er i hvert fald, hvad flere haveejere med glæde har gjort i mange år. Men det er slut nu.
Fra den 1. juli og fremover er det ikke længere tilladt selv at give pleje til pindsvin, der er kommet til skade. Det kan nemlig have store konsekvenser for de stikkende havevenner, hvis deres plejer ikke ved, hvordan de bedst skal håndteres.
Derfor bliver pindsvin nu omfattet af Naturstyrelsens bilag 6, hvilket betyder, at det kun er private pindsvineplejere med en officiel tilladelse fra Miljøstyrelsen, der må tage sig af de nødstedte dyr.
Find de officielle pindsvineplejere
Der findes heldigvis flere foreninger i Danmark, som har tilladelse til at pleje sårede og sygdomsramte pindsvin. Det gælder blandt andet foreningen Pindsvinevennerne i Danmark, der har hjulpet de stikkende nyttedyr siden 1993 – og her er de meget glade for de nye regler. Det skriver de i et opslag på deres hjemmeside:
– Alt for ofte har vi set tilfælde med pindsvin, der har været i pleje hos folk, der har haft et godt hjerte og ville hjælpe det nødstedte dyr – men som ikke har haft de fornødne ressourcer eller kompetencer. De har så måttet opgive og har derefter kontaktet os. Resultaterne har ofte været, at pindsvinene måtte aflives. Hvis de blot var blevet indleveret på én af vores plejestationer i stedet, havde de haft en chance, skriver foreningen, der yder gratis hjælp til nødlidende pindsvin og moderløse pindsvineunger på private pindsvine-plejestationer.
Sådan ser du om et pindsvin er i nød
Dyrenes Beskyttelse karakteriserer et pindsvin i nød, hvis det har synlige skader, viser sløvhed eller slingren, ryster med hovedet, har vedvarende hoste eller ligger på siden – enten sammenrullet eller lettere udstrakt.
Ser du et pindsvin, der ser sygt ud, skal du holde godt øje med det. Har det ikke flyttet sig efter et par timer, har det brug for hjælp. Sidder pindsvinet fast i net, trådhegn eller er faldet i et hul, har det brug for hjælp hurtigst muligt for at overleve.
Sådan hjælper du et pindsvin i nød:
-
Ring til Dyrenes Vagtcentral på 1812. Telefonen er døgnbemandet alle ugens dage.
-
Kontakt Pindsvinevennerne i Danmark på vagttelefonen på 30 14 16 65. De er døgnbemandet året rundt.
-
Kontakt Pindsvineplejerne på telefon 22 98 60 70.
Du skal ikke røre ved pindsvinet, men sikre dig, at det ikke stikker af. Se hvordan du kan hjælpe det syge dyr godt på vej til plejeren med Pindsvinevennerne i Danmarks guide til førstehjælp her.
Vil du have flere sunde pindsvin i haven? Så se vores tre gode tips til, hvordan du skaber det perfekte levested for de små dyr her.