Det skal du vide før, du køber kaninbur

Det første du skal overveje, før du køber et kaninbur til din kanin, er om du overhovedet skal have den i et bur. Der er nemlig mange andre muligheder, som kan være lige så gode - eller bedre - for dig og din kanin.

Du kan lade kaninen bo i en stor indhegning i haven, i børnenes legehus, i en hesteboks eller lade den gå løs i huset.

Du kan lade kaninen bo i en stor indhegning i haven, i børnenes legehus, i en hesteboks eller lade den gå løs i huset. Vælger du burløsningen er det en god ide, at lade kaninen komme ud af buret ofte, så den har mulighed for at bevæge sig mere og at opleve nye og anderledes ting. Du kan evt. lade kaninen komme ud i en løbegård, lufte den i snor eller lade den komme rundt i stuen.

Størrelse

Vælger du et bur, skal det gerne være minimum 120 cm bredt, 60 cm højt og 60 cm dybt til små kaniner. Buret bør være større, hvis du har en stor kanin. Et bur, med en indvendig burhøjde på over 60 cm. har den fordel, at der er mere plads til kasser, rør og andre ting til kaninen i buret, end hvis buret er lavere. Burets dybde har betydning for hvor let man kan få fat i kaninen. Alt efter ens egen højde og hvor højt buret er placeret over jorden kan det nemlig være svært at nå kaninen i buret, hvis det er for dybt. Det er altså bedre, hvis buret er bredt end dybt, hvis kaninen skal have mere plads.

Materiale

Vær opmærksom på om buret er lavet af et godt solidt materiale. Mange bure på markedet er nemlig lavet af bløde træsorter, der meget let bliver bidt i stykker eller går i stykker af sig selv. Trådnettet i buret kan også være så tyndt, at det går i stykker, hvis du hænger en foder- eller vandskål på det. Det kan også let blive ødelagt af hunde og ræve, der måtte være interesseret i at få fat i god kaninsteg.

Pas på med kringelkroge

Du bør også være opmærksom på burets indretning. En del bure har mange kringelkroge, der kan gøre det svært at få fat i kaninen. Vær særlig opmærksom på, om du kan få fat i kaninen alle steder i buret. Det gælder ikke mindst etageburene. En del bure har nemlig meget små eller dårligt placeret låger, der gør det svært at få fat i kaninen og vanskeligt at gøre buret rent.

Bund i etageburet

Nogle etagebure har en slags løbegård i underetagen uden bund. Sådanne bure skal meget gerne placeres på et fast underlag eller have påsat trådnet i bunden. Er der ikke det, kan kaninen let grave sig ud af buret.

Buret gør det ikke alene

Det er ikke størrelsen alene, der gør det. Du skal også være opmærksom på indretningen. Sørg gerne for at kaninen har gemmesteder i buret: eksempelvis rør og kasser og noget at gnave i. Har den ikke noget at gnave i, risikerer du, at den gnaver i buret i stedet for. Sørg også gerne for at skifte tingene i buret en gang imellem, så kaninen får noget nyt, den kan beskæftige sig med.

Du kan også eksperimentere med forskellig slags strøelse i forskellige dele af buret. Dels giver det kaninen et valg, dels får du så et indtryk af hvilke strøelse, den foretrækker.

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

Mest læste artikler