Det smukkeste syn: Sådan får du haven fuld af sommerfugle

Du kan godt tiltrække en sommerfugl eller to med en sommerfuglebusk. Men hvis du vil have flere, skal der noget andet og noget mere til.

Når det gælder om at tiltrække sommerfugle, er hovedproblemet for de fleste haveejere, at sommerfuglene og sommerfugle-larverne ikke spiser det samme. Derfor bliver en sommerfugl normalt ikke særligt længe ved en sommerfugle-busk.

  • – De voksne sommerfugle spiser noget helt andet end deres larver. Voksne sommerfugle er ikke så kræsne. De vil have blomster med masser af nektar – helst så mange som muligt. Larverne derimod spiser kun helt bestemte planter, og derfor lægger sommerfuglehunnerne æg udelukkende på disse planter, siger biolog Michael Stoltze til haveselskabet.dk

For at tiltrække sommerfuglelarverne skal man derfor også plante nogle af de såkaldte værtsplanter.

Dem er der mange forskellige af, så det kommer også an på, hvilke sommerfuglelarver du gerne vil tiltrække.

– Man får som regel held med at tiltrække sommerfugle til haven ved både at have blomstrende planter med nektar og at plante nogle af værtsplanterne, som de søger efter. Planter man fx et tørstetræ, som er et nemt lille træ, kan man tiltrække citronsommerfugle flere kilometer væk. De flyver vidt omkring og kan simpelthen lugte træet på meget lang afstand, siger Michael Stoltze.

Læs også: Sommerfuglebusk – alt om pasning, plejning og beskæring

En anden værtsplante er brændenælden, som for eksempel tiltrækker den meget populære sommerfugl, Nældens takvinge. Man får det bedste resultat, hvis brændenælderne vender mod syd, fordi de så får megen sol. Desuden er det bedst, hvis de står blandt andre planter – gerne lidt i læ.

Endelig har du måske bemærket dig, at der er langt flere sommerfugle på landet end i byerne. Det er der også en god forklaring på.

Mens bier og visse andre insekter godt kan lide de mange frodige blomsterhaver i de danske forstadskvarterer, så har byerne med deres mange huse en tendens til at skræmme sommerfuglene væk.

  • – Sommerfugle holder af store, lyse, åbne områder med masser af sol. Høje bygninger er generelt en barriere. Har man en stor have, har man naturligt nok bedre mulighed for at tiltrække dem, siger Michael Stoltze, der også er forfatter, og som har skrevet bogen Sommerfuglehave.

Mest læste artikler