Du ved sikkert allerede, hvilke symptomer du skal kigge efter ved borrelia: den røde ring omkring stedet, hvor flåten har siddet, de ømme led, feberen og i værste tilfælde – ved ubehandlet borrelia – lammelser. Til gengæld kender du nok ikke til sygdommen babesia, som pludselig er kommet på forskeres læber.
Et nyt svensk studie viser nemlig, at flere i Sydsverige går rundt med spor efter den mere ukendte flåt-parasit, der er skyld i sygdommen.
De færreste opdager sygdommen
Babesiose, som infektionen fra babesia-parasitten hedder, er en sygdom, der rammer dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker. Derfor har forskerne også været nødt til at tage et ekstra grundigt kig på flåterne og deres sygdomme.
Symptomerne på inficering med parasitten vil ofte blot vise sig som influenza-lignende. Af samme grund vil du højst sandsynligvis ikke opdage infektionen i disse influenza-tider.
Symptomerne du skal reagere på
Hvis man undersøger babesia i et mikroskop, kan man se, at det der sker under en infektion er, at blodparasitten angriber og ødelægger kroppens røde blodlegemer. Den blodrøde farve sendes så videre ned i urinen og med ud, når man går på toilettet. Af samme grund har sygdommen også fået kaldenavnet “blodpis”.
Er du en af de rigtig uheldige, hvor parasitten ikke “kun” giver influenza symptomer, er det, der kommer oplevelsen nærmest, en omgang med malaria.
De, der oplever babesia værst, er dog ofte dem, der i forvejen er svækkede.
Her ses høj feber, organsvigt og det kan i værste tilfælde få fatale konsekvenser. Dog skal det siges, at babesiose er relativt let at behandle, når den er opdaget. Den skal blot behandles med en type antibiotika, som faktisk er den samme type, som man behandler malariainfektioner med.
Pas på i det grønne
Flåtbid er ikke noget nyt, men det er babesia-parasitten til gengæld. I hvert fald i den forstand, at man ikke før har opdaget så stor en andel af mennesker have spor efter sygdommen. Og her siges altså spor, fordi det er så svært at diagnosticere sygdommen, at man kigger efter antistoffer kroppen har dannet mod parasitten.
Babesia har det svært i Danmark
Selvom der i Danmark hele tiden, kommer nye flåter til med alle trækfuglene fra både nord og syd, skal man slå koldt vand i blodet. En af de ting man mener kan give parasitten gode betingelser, er naturen som den er i Norge og Sverige samt de vilde elge og vildsvin. Det gør det muligvis lettere for parasitten at etablere sig.
Skal du på tur i det svenske?
Det er altså derfor en reminder til folk, der planlægger fremtidige vandre- eller oplevelsesture til det Svenske. For faktisk havde hele hver sjette svensker, ifølge et studie lavet af ScienceDirect babesia-parasitten. Og også i Norge oplever de en stigning i tilfælde af babesiose. Til sammenIigning er der i Danmark registreret 0 tilfælde.
Heldigvis arbejder danske forskere sammen med forskere fra både Norge og Sverige for at overvåge blandt andet flåtsygdomme.
Sådan beskytter du dig mod flåterne
Grundlæggende er der nogle helt enkle ting, du selv kan gøre for at beskytte dig mod de små kryb:
-
Påfør lidt polejmynteolie inden du bevæger dig ud. Olien indeholder nemlig mynte, som er giftig for flåter.
-
Ifør dig lange bukser og strømper, samt en trøje med lange ærmer. Du kan og stoppe den langærmede bluse ned i bukserne og buksernes ben i strømperne.
-
Ifør dig gummistøvler – de beskytter rigtig godt.
Husk at tjek dig selv eller andre godt efter, når I har været en tur i det grønne.
Tjek især de varme, fugtige steder på kroppen for ubudne gæster. Tjek din hovedbund, knæhaser, armhuler, navle, skridt og bag ørerne.