Fem gode råd: Sådan tiltrækker du insekterne – og får en endnu grønnere have!

Foråret er det helt rigtige tidspunkt at sætte ind, hvis du gerne vil have flere insekter i haven, så den kan blive til et grønnere og mere livligt sted. Her kommer der fem gode råd til, hvordan du bærer dig ad.

Nogle er helst fri for insekter, men der er også mange mennesker, der sætter pris på insekter i haven. Deres summen og deres kriblen og krablen i planterne giver liv. Og de bidrager også til, at haven bliver endnu grønnere.

  • – Groft sagt er der noget galt, hvis du kan sidde på terrassen uden at blive generet af insekter. En sund have er levende med planter – men også mange dyr. Det værste, man kan gøre for sin have, er at gøre den for hygiejnisk og pæn uden en frodig vækst af planter. Så fjerner man vilkårene for de nyttige insekter, som sørger for bestøvning og naturlig skadedyrsbekæmpelse og giver i stedet plads til lus og skadedyr, som ikke gør noget godt, siger Kamilla Høy, haveekspert i Plantorama, i en pressemeddelelse.

Som hun også siger, så skal haven et stykke hen ad vejen bare hjælpes lidt på vej. 

En have kræver arbejde, men en hel del klarer haven faktisk selv. Og foråret er den bedste årstid, hvis man gerne vil tiltrække flere insekter.

Kamilla Høy har fem gode råd til, hvordan man uden det store besvær kan gøre sin have mere insektvenlig:

Start småt

Er det helt nyt med en insektvenlig have, så skal der ikke meget til. Et par kvadratmeter med et simpelt staudebed af eksempelvis almindelig blåkant eller sågar mynte og persille vil med sin gode duft og nektar både gøre insekter og haveejer glad. Et sådant bed kan laves under havens frugttræ, for at sikre skadedyrsbekæmpelse i træet.

Eksperimentér med vilde planter

Lader man haven stå til, vil der ofte være masser af små frø, som får chancen for at gro. Og man behøver ikke omdanne hele haven til en vild blomstereng. Et hjørne eller en rondel i plænen er nok til at skabe noget uventet liv og biodiversitet. Skulle haven alligevel være helt gold, så findes der frøposer med forskellige blandinger af vilde frø, som kan tiltrække forskellige insekter. Det er bare at prøve sig frem.

Husk plænen

En helt golftrimmet plæne, hvor græsset slås hver weekend, bør høre fortiden til, hvis du vil tiltrække flere insekter i haven. De små græsfrø og det lidt højere græs giver gode muligheder for at skabe et insektliv, som løfter hele haven.

Kvashegn er fantastiske insekthoteller

Har man pladsen, så kan et par rundstokke i jorden flettes med gamle grene og kvas, hvilket skaber fantastiske forhold for både insekter, fugle og pindsvin.

Spar kræfterne og nyd haven

Det bedste ved den sunde, insektvenlige have er, at den afhænger af lidt mere vildskab – og lidt mindre lugning. Så det bedste at gøre for haven er at lade den udvikle sig selv. Det giver også mere tid til at nyde freden og mærke livet.

Mest læste artikler