Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider, og så giver de os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan fuglebrættet i haven også gøre en ende på fuglenes liv.   

Fuglebrættet – den stille dræber

Der er intet som et hyggeligt fuglehus med tag på, hvor fuglene kan søge ly om vinteren og nippe af det udstrøede fuglefodder. Der er der dog et problem ved denne form for fuglearkitektur. Det gør Torben Pihl, der er nordjysk kredsformand hos Dyrenes Beskyttelse, opmærksom på.

Foder og afføring blandes

Torben Pihl peger over for TV2 Nord på, at foderbrættet kan være en kilde til sygdomme og infektioner hos havens fugle.

Når fuglene går rundt på foderbrættet blandes foder og afføring med hinanden. Herigennem kan fuglene få en virus, eller en anden sygdom kan blive overført igennem afføring, og så kan de dø af det, siger kredsformanden til TV2 Nord.

Brug foderautomat i stedet for foderbræt

Fugleliv omkring foderautomat.

Det er klart, at fuglene kan søge læ for vejrliget under foderbrættets tag, men det er ikke nødvendigvis noget, fuglene har behov for. De flakser jo till hverdag rundt og indtager deres føde på vingerne uden at have tag over hovedet, og det foregår ofte i de mest akavede stillinger. Den måde at indtage føde på er faktisk det mest naturlige for fuglene, og så er det også noget, de får motion af.

Den store fordel ved foderautomater er ifølge Torben Pihl, at foder og afføring på en helt naturlig måde holdes adskilt, og dette er ifølge kredsformanden for Dyrenes Beskyttelse netop med til at mindske sygdomme hos fugle.

Mest læste artikler