Forskere advarer: Nu er de kritisk truet

På bare 26 år er udbredelsen af sjældne sommerfugle skrumpet med 72% i det østlige Danmark. Adskillige arter er udryddelsestruede.

Sommerfugl - Cyaniris semiargus - Engblåfugl

De er nærmest indbegrebet af dansk sommer på linje med koldskål, jordbær og mælkebøtter, men vi er rigtig dårlige til at passe på dem. Mange sommerfuglearter i Danmark er nu kritisk truede, afslører forskning fra Københavns Universitet.

Data indsamlet gennem seks år af biolog Emil Blicher Bjerregård fastslår, hvor drastisk tilbagegangen er for 22 arter af sjældne dagsommerfugle i hele det østlige Danmark.

“For de 22 sommerfugle-arter, som vi har holdt øje med, er deres udbredelse på Sjælland, Lolland, Falster og Møn samlet set skrumpet med 72 % siden 1993. Alle arter minus én er gået tilbage, og flere af dem har kun én lokal bestand tilbage. Det ville ikke overraske mig, hvis mindst otte af arterne er uddøde om få år. Det gælder fx den rødlige perlemorsommerfugl, engblåfuglen og den sortplettede bredpande”, siger Emil Blicher Bjerregård, biolog fra Københavns Universitet og førsteforfatter til den videnskabelige undersøgelse.

Massiv tilbagegang

Der findes i dag 66 forskellige arter af dagsommerfugle i Danmark. 37 af dem er truede eller særligt sårbare. Siden 1960’erne har vi mistet 12 arter af dagsommerfugle i Danmark. Ifølge forskerne skyldes det manglen på vild natur i Danmark.

Blandt de mest almindelige arter i Danmark er Citronsommerfugl, Admiral, Nældens takvinge og Dagpåfugleøje. På verdensplan findes der over 180.000 arter, hvoraf dagsommerfugle udgør cirka 10 %. Resten er nataktive sommerfugle.

De 7 mest truede sommerfugle i Danmark

  1. Bølleblåfugl (Agriades optilete)
  2. Engblåfugl (Cyaniris semiargus)
  3. Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino)
  4. Moseperlemorsommerfugl (Boloria aquilonaris)
  5. Rødlig perlemorsommerfugl (Boloria Euphrosyne)
  6. Skovperlemorsommerfugl (Fabriciana adippe)
  7. Sortbrun blåfugl (Aricia artaxerxes)

Mest læste artikler