Sådan fodrer du fuglene og deres unger

Hvis du hjælper fuglene og deres kuld af fugleunger med at finde føde, vand og skjulesteder i din have om sommeren, kan du være heldig at nyde synet af de små flyvere hele året. Se, hvordan du bedst kan hjælpe fuglene og deres unger her. 

En håndfuld frø på jorden eller på foderbrættet er nok til at lokke masser af spændende fugle hjem i din have. Men er du glad for synet af de farverige flyvere, kan det godt betale sig at hjælpe dem med at overleve på flere måder. Hvis du plejer dem ordentligt, kan de nemlig blive boende hele året.

De fleste ved, at fuglene trænger til ekstra opmærksomhed om vinteren, men det er faktisk også vigtigt at hjælpe fuglene og fugleungerne med at finde føde over sommeren. Selvom havens fugle plejer at få det første kuld fugleunger omkring maj, får mange fuglearter nemlig både to eller flere kuld unger. Derfor er deres energibehov stadig stort hen over sommermånederne.

Du kan hjælpe havens fugle og nyudklækkede fugleunger – og få masser af uforglemmelige oplevelser – ved at følge disse 7 råd:

1. Placer foderpladsen, så du kan se den

Indret foderpladsen, så du har et godt overblik fra huset, og placer den, så fuglene har frit udsyn og let kan søge skjul. Nogle fugle kan ikke lide foderhuse. Dem kan du tilgodese ved også at fodre på jorden. Flere fodersteder giver desuden flere fugle og færre slagsmål.

2. Husk vand til fuglene

Fuglene har behov for rent drikkevand året rundt. Stiller du dagligt en lille skål med vand eller et fuglebad i nærheden af foderpladsen kan du ofte tiltrække fugle fra et større område. Det kan faktisk fordoble antallet af besøgende i din have. 

3. Jo mere varieret foder – jo flere fuglearter

Hvis du vil tiltrække mange forskellige arter, skal du have et varieret udvalg af foder. Du kan både bruge egentligt fuglefoder og visse rester fra egen husholdning, bl.a. kartofler, ris, kød, brød og pålæg.
Især de små fulgeunger har gavn af en energirig kost med knuste nødder og frø. Det kan erstatte de proteinrige insekter, som fuglene kan have svært ved at fange selv, hvis sommeren er kold og våd. 

4. Sammensæt selve frøblandingen

Vildfugleblandinger indeholder for meget korn og majs, som kun de færreste havefugle æder. De fleste frøædere og mejser foretrækker solsikke-, hampe- eller hirsefrø. Du kan derfor med fordel sammensætte din egen frøblanding, hvor solsikkefrø udgør hovedparten og hirsefrø mindsteparten. Du kan eventuelt supplere med hassel-, jord- eller valnøddekerner, som også er eftertragtede.
Tip: Du kan spare foder i perioder
Det er kostbart at have mange fugle på kost en hele sæsonen. I milde perioder kan du nøjes med at fodre lidt. Det er, når frosten bider, og sneen dækker jorden, at fuglenes behov for hjælp er størst.

5. Mejesbolde er populære

Mejsebolde er ikke kun for mejser. Også bogfinke, kvækerfinke, grønirisk, grønsisken, stor flagspætte, skovskade og flere andre æder mejsebolde og andet fedtfoder, når de får muligheden. Sjagger tager ofte kun ophold i haver, hvor der er æbler, som også ædes af solsort, stær og silkehale.

6. Brug og sommerrengør foderautomater 

Hvis du ikke har mulighed for at fodre hver dag, kan du løse problemet ved at bruge foderautomater, der tilfører frø efterhånden, som fuglene æder.
For at undgå, at fuglene bliver syge af spisestedet, er det dog vigtigt, at du giver dem en sommerrengøring og fjerner gamle foderrester, eksrementer og andre levn, der kan indeholde skadelige bakterier.  

7. Sådan laver du fedtkuglerne selv

Se, hvordan du laver dine egne fuglekugler her. Sørg for, at der er mere frø end fedt. Du kan også bruge nøddekerner, havregryn, kagekrummer og rosiner. Blandingen hældes i fx engangsbægre med snor til at hænge op i. Fjern bægeret før ophængning.

Mest læste artikler