Foråret er kommet, og det betyder, at flere haveejere kan glæde sig over, at pindsvinene så småt er begyndt at dukke op efter et vinterhalvår i dvale. Men de truede dyr går en hård tid i møde. Når de vågner fra deres hi, er de både tørstige og sultne, og i år har det milde forårsvejr medført, at pindsvinene både har svært ved at finde vand og naturlige fødekilder – og det gør det svært for dem at overleve.
Derfor opfordrer flere organisationer alle haveejere til at være opmærksomme på de stikkende havevenner. Der skal nemlig ikke meget til at redde liv!
Artiklen fortsætter under billedet
Sådan hjælper du pindsvinene godt på vej
Se hvordan du med tre trin kan give pindsvinene en god start på foråret her:
1. Vand, vand og atter vand
Når pindsvinene vågner fra deres vinterhi, er de udtørrede og tørstige. Men der kan være langt mellem vandingssteder, og derfor ender mange pindsvin med at tørste ihjel. Selvom et pindsvin kan gå omkring tre kilomenter hver nat, bliver de dehydrerede, hvis de skal gå for langt uden vand. Det får dem til at vakle forvirrede rundt, og på den måde bliver de hurtigt ofre for farlige fald, bliver et let bytte for ræven eller ender deres liv under et bildræk.
Sådan hjælper du
Ved at stille en skål med vand frem, kan du gøre en verden til forskel for det fredede dyr.
1: Find en tung lav skål.
2: Sæt den ud i haven.
3: Fyld den med vand dagligt.
Det er vigtigt at skålen altid er fyldt. Find en underskål, et fuglebad eller en gammel tallerken – som ikke kan vælte -, og stil dem et eller flere steder i haven. Vandet bør altid være rent, og du bør sikre dig, at skålen er så lav, at de små dyr ikke risikerer at falde i og drukne.
2. Mangel på mad
Pindsvin æder stort set alt, men det meste af føden udgøres af larver, orme, snegle, edderkopper, bænkebidere og tusindben. Lige nu er der dog ikke mange naturlige fødekilder at finde.
Sådan hjælper du
Hvis du har besøg af pindsvin om aftenen, kan du derfor glæde dem med kattetørkost – enten i små skåle eller strøet ud på græsplænen. Ved at strø kattetørkosten ud over græsplænen, holder du også de naturlige insekter i gang med at søge efter maden. Normalt anbefales det dog kun at hjælpe pindsvinene med støttefodring af kattetørkost, da de helst selv skal søge efter deres naturlige fødekilder.
Sørg for naturlige fødekilder i haven
Det bringer os naturligt til næste punkt. Snegle, orme, bænkebidere, ørentvistere, biller og alt muligt andet kryb har brug for fugt og skjulesteder for at overleve. Vil du gerne give pindsvinene en god chance for at overleve i din have, bør du derfor lade så mange områder som muligt være i fred for for meget oprydning og lugning. Ved at fjerne nedfaldent løv og visne plantedele, bliver jorden nemlig tør – og pindsvinenes mad forsvinder.
3. Skab skjulesteder i haven
Pindsvin foretrækker haver med tætte buskadser, bede med visne blade og en åben kompostbunke. Der skal også helst være adgang til velegnede redesteder i skure, under brændestabler, paller eller legehuse, hvor de kan sove om dagen, yngle og tilbringe deres vinterhi.
Sådan hjælper du
Tjek om du har gode skjulesteder i haven. Du skal blot sørge for, at der er et tørt lille hulrum under en træplade, en palle, en lille kasse eller lignende, som dækkes med plastic, kompost, jord eller andet, som beskytter mod vejr og vind. Husk, at haven skal være giftfri.
Findes der ingen gode skjulesteder, kan du selv lave et pindsvinebo på et roligt sted. Hvis du mangler inspiration, har Pindsvineplejerne samlet gode eksempler på, hvordan du gør her.
Akut hjælp til pindsvinet
Har du set et pindsvin, som du er du i tvivl om har det godt, skal du holde godt øje med det. Har det ikke flyttet sig efter et par timer, har pindsvinet brug for hjælp. Det samme gælder, hvis det sidder fast i net eller trådhegn eller er faldet i et hul.
Står du med et tilskadekomment pindsvin, har det brug for hjælp hurtigst muligt for at overleve.
Her kan du ringe til Pindsvinevennerne, Pindsvineplejerne eller Dyrenes Beskyttelse.
Følg pindsvinevennernes 5 trin til nødhjælp her.
-
Det første man gør, når man finder et pindsvin i nød, er at tage et håndklæde med ud og lægge det om pindsvinet, når man tager det op.
-
Anbring pindsvinet indendørs i en kasse gerne med et godt lag aviser i bunden – brug ikke spåner eller hø og halm. Håndklædet, som pindsvinet er taget op med, skal også med i kassen, så pindsvinet har noget at gemme sig i, indtil det kommer til en plejer. Kassen skal være ca. 40 cm dyb til voksne pindsvin, og 25-30 cm dyb til unger. Bruger man en flyttekasse, skal man sætte bred tape for hullerne. Både fra inder- og ydersiden. Ellers risikerer man, at pindsvinet prøver at mase sig igennem og måske dør, når brystkassen kommer i klemme.
-
Er pindsvinet meget nedkølet, tag da en halv liters flaske og fyld den med varmt vand fra vandhanen – brug aldrig kogende vand. Pak flasken ind i et viskestykke og læg flasken ned til pindsvinet i kassen.
-
Læg et stykke stof henover kassen, for eksempel fluenet, viskestykke, håndklæde eller lignende, så det dækker hele kassen. Derved undgås, at spyfluer flyver ned og lægger spy på pindsvinet.
-
Pindsvinet bør have rigeligt vand til rådighed, mens det venter på at komme til en plejer. Fjern dog vandet fra kassen under køreturen til plejestedet, da det vælter og pindsvinet derved bliver vådt og koldt. Hvis man har det, kan man evt. give pindsvinet lidt opblødt kattetørfoder eller kattevådkost. Giv ikke pindsvinet komælk eller fløde, da mælkeprodukter er den rene gift for pindsvin.