Går du en efterårstur i skoven i Tisvilde i Nordsjælland, skal du være ekstra opmærksom på flåtbid. Nogle af de flåter, der er i Tisvilde Hegn, bærer nemlig på den sjældne, men farlige sygdom TBE.
Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse, efter de i et samarbejde med forskere fra Københavns Universitet har undersøgt flåter indsamlet i Tisvilde Hegn.
Flåterne er blevet undersøgt, da der hen over sommeren 2019 har været tre sygdomstilfælde med hjernebetændelsessygdommen TBE i området. Nu er virussen konstateret i flåter omkring Tisvilde Naturlegeplads, men hele området vurderes som et risikoområde.
Men hvad er egentlig forskellen på TBE-virussen og den mere kendte borreliainfektion, som også overføres via skovflåter?
Farligere end borrelia
TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, overføres til mennesker via bid fra skovflåter. Virussen findes først og fremmest hos små gnavere, særligt mus, og flåten får TBE-virussen i sig, når den suger blod fra disse mus. I modsætning til borreliose, der kan behandles med antibiotika, findes der ingen behandling for TBE.
25% udvikler hjernebetændelse
TBE overføres allerede få minutter efter, at flåten har bidt sig fast, men ifølge Sundhed.dk går der som regel 10-14 dage, fra du bliver smittet med TBE til de første symptomer viser sig.
Derudover deles sygdommen normalt ind i to faser:
Fase 1
Første fase varer fire-fem dage, og er kendetegnet ved feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter. Herefter forsvinder symptomerne og cirka 75 procent bliver raske.
Fase 2
Hos 25 procent går sygdommen imidlertid over til fase to efter cirka en uge, og det er her hjernebetændelsen opstår. Dette giver kraftig hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, psykiske symptomer og man udvikler eventuelt kramper og muskelsvækkelse.
Går du uden for stierne?
TBE-virus er udbredt i Skandinavien, Baltikum, Rusland og Sibirien, på Balkan, i visse dele af Tyskland og Østrig. I Danmark er de fleste tilfælde forbundet med ophold på Bornholm, hvor TBE-virus og sygdommen har forekommet i over 50 år, men i år formodes tre smittet i eller omkring Tisvilde Hegn.
Risikoen for smitte vurderes generelt at være lav, men kan variere i området. Derfor foreslår Statens Serum Institut, at personer, der færdes regelmæssigt uden for stier i skov og krat i kendte TBE-risikoområder, bliver vaccineret mod virussen.
Smitter både vinter og sommer
Risikoen for flåtbid og TBE-smitte findes året rundt, også om vinteren, og risikoen er mest bestemt af, hvornår og hvor længe man opholder sig i risikoområderne.
Derfor synes risikoen størst i sommer- og sensommermånederne, hvor man færdes hyppigt og længe i nærheden af skovbunden, men du bør også være særlig opmærksom netop nu, hvor der er sæson for plukning af bær og indsamling af svampe.
Sådan beskytter dig dig mod flåterne
Hvis du skal opholde sig i områder med mange flåter, bør du beskytte sig mod bid. Sundhed.dks giver disse 7 gode råd til at undgå flåterne:
-
Det er vigtigt, at man dækker kroppen med tøj (bukser, lange ærmer, sokker).
-
Hvis man alligevel bliver bidt, anbefales det at fjerne flåten så hurtigt som muligt.
-
Dette gøres fx med pincet ved, at man trækker flåten ud med en roterende bevægelse.
-
Når man opholder sig i områder med mange flåter, bør man med jævne mellemrum undersøge huden for flåter.
-
Der findes en effektiv vaccine mod TBE. Vaccination mod TBE kan overvejes til personer, der er fastboende eller har fast sommerresidens i områder, hvor TBE findes, og som jævnligt færdes uden for stier i skov og krat og erfaringsmæssigt får mange flåtbid.
-
Hvis der er tale om en aktivitet med særlig stor smitterisiko, f.eks. skovarbejde, eller hvor skoven er det faste tilholdssted for leg, sport eller hobby-aktiviteter, kan vaccination også overvejes. Man kan tale med sin læge om, hvorvidt man bør lade sig vaccinere.
-
Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.