Sådan bygger du selv et hønsehus

Hønsehuse kan bygges på mange kreative måder! Her giver vi dig tips og inspiration til hønsehuset, og vi gennemgår hvilke ting der skal med så hønsene har det godt.

Hønsehus med høns

Drømmer du også om et nyt, billigt hønsehus fyldt med klukkende høns? Eller trænger det gamle hønsehus til en opgradering? Så er her, alt du skal vide om et byg selv hønsehus til haven.

Det første du skal gøre, inden hønsene flytter ind i hønsegården er at bruge lidt tid på at planlægge indretningen af hønsehuset på en smart måde. Det er både vigtigt, at hønsene trives, at hønsehuset er rovdyrs-sikret, og at rengøringen kan foregå nemt.

Læs videre her.

Indhold

Størrelse på hønsehus
Byggevejledninger til et gør det selv hønsehus
Indretning af hønsehuset
Siddepinde til hønsene
Vinduer i hønsehus
Ventilation
Redekasse til hønsehuset
Hønsenet
Strøelse i hønsehuset
Isolering og varme i dit hønsehus
Arbejds-låge
Hønselem
Sand til høns

Byg selv hønsehus med høns
Sådan kan et lille hønsehus se ud. Der skal dog være plads til dine høns. Foto: Getty Images

Størrelse på hønsehus

Du kan selvfølgelig bare købe et præfabrikeret hønsehus i Harald Nyborg, men det kan faktisk være smart at bygge hønsehuset selv. Så sikrer du dig nemlig, at hønsehusets størrelse passer til det antal høns, du vil have.

Hver høne har brug for mindst 0,6 m2 til at bevæge sig rundt på i hønsehuset. Men jo mere plads, jo bedre. Husk derfor at have nok plads i hønsehuset, så hønsene kan bevæge sig, og sørg også for at have plads til fremtidige høns. Dine høns lægger jo æg.

Høns i hønsehus
Et lille tag over hønselemmen giver bedre beskyttelse mod regn. Foto: Getty Images

Byggevejledninger til et gør det selv hønsehus

Et legehus eller et udehus kan nemt laves om til et hønsehus. Men bygger du selv et helt nyt hønsehus fra bunden, har du chancen for at sætte dit personlige præg på det. På hjemmesiden Backyardchickens.com kan du finde mange kreative eksempler på modeller, byggevejledninger og tegninger af hønsehuse, som andre privatpersoner har delt.

Måske mangler din have også et UFO-inspireret hønsehus?

Hønsehuset bør placeres i et solrigt og tørt område. Det er vigtigt, at der er god ventilation, så hønsene kan forblive sunde. Husk også at tætne ordentligt, så du undgår mider.

Til toppen

Træ byg selv hønsehus i haven.
Et fintmasket hønsenet beskytter bedre mod rovdyr. Foto: Getty Images

Indretning af hønsehus:

1. Siddepinde til hønsene

Pindene, som hønsene sidder på, skal tilpasses efter deres størrelse.

Kløerne må ikke kunne gå hele vejen omkring pinden. Har du en hybridhøne, skal diameteren på siddepinden være 2-5 cm. Har du derimod en dværghøne, kan du nøjes med nogle mindre siddepinde. Hver høne har brug for mindst 30 cm. at sidde på.

Flere pinde i forskellige højder er godt, så længe, hønsene ikke sidder direkte over hinanden. Det kan nemlig føre til, at de bliver ramt af de andre høns’ afføring.

Det er også en god ide at bygge en rampe op til siddepindene. Et gødningsbræt under siddepindene er også en fordel, da det gør det lettere for dig at holde hønsehuset rent.

Til toppen

2. Vinduer i hønsehus

Det er vigtigt at have mindst et sydvendt vindue i hønsehuset, så der kan komme så meget sollys ind som muligt. Lyset påvirker både hønsenes døgnrytme og deres æglægning positivt.

Overvejer du også at anskaffe dig en hane, så er det godt at installere nogle vinduesskodder. De sørger for, at hanen ikke vågner ved solopgang og galer.

3. Ventilation

Høns er overfølsomme overfor fugt. Det er derfor vigtigt med god luftventilation. Der må bare ikke være for meget træk ved siddepindene, da det ikke er godt for hønsene. De kan nemlig begynde at fryse for meget.

Friske æg fra redekasser
Det er altid godt med friske æg, især til morgenmaden. Foto: Getty Images

Til toppen

4. Redekasse i hønsehuset

I redekassen lægger hønsene deres æg. Hønerne har brug for lidt privatliv, mørke og gerne lidt halm i bunden af redekassen.

Det anbefales, at der for 4-5 høns er mindst én redekasse, men helst flere så der ikke opstår konflikter mellem hønsene.

5. Hønsenet

Dæk ventilationshuller og vinduer med hønsenet. Det holder ræven ude af hønsehuset.

6. Strøelse i hønsehuset

Du behøver et tørt og løst underlag til dine høns så de kan gå og skrabe i jorden. Et godt alternativ er høvlspåner til små dyr, da spånerne har en god sugeevne. Det gør det nemmere at rengøre hønsehuset.

Du kan også bruge hampstrøelse eller tørv.

7. Isolering og varme i dit hønsehus

Høns kan nemt fryse, hvis de udsættes for frostgrader i længere perioder.

Om du skal isolere hønsehuset afhænger af, hvilken hønserace du har. Hønsene foretrækker plusgrader om vinteren. I nogle tilfælde kan det derfor være en god ide at isolere mellem inder- og ydervægge, loft og gulv. Bare sørg for, at hønsene ikke kommer til at hakke i isoleringen!

8. Arbejds-låge

Har du et lille hønsehus, så er det nemt at tage det op på hjul eller ben. Det gør det nemmere for dig at rengøre dit hønsehus uden at få rygskader.

En låge i passende arbejdshøjde gør det nemmere at rengøre hønsehuset.

Til toppen

9. Hønselem

Hønselemmen til hønsehusets indgang bør have målene 35 x 40 cm, men det kan tilpasses efter størrelsen på hønseracen.

Du kan også få en automatisk hønselem. Den kan automatisk åbne og lukke hønselemmen selv. Så slipper du for at stå tidligt op om morgenen og åbne op for dine høns.

10. Sand til høns

Høns bader sig i sand eller lignende for at holde fjerene rene. Byg et sandbad med plads til flere høns, og fyld det med jord, tørv eller sand.

Et sandbad indendørs og et sandbad i hønsegården er at fortrække. Så kan hønsene “bade” hele året rundt.

Denne gør-det-selv video giver god inspiration til dit hønsehus.

Mest læste artikler