Mandag er international bi-dag

Biernes verden er fascinerende, og deres arbejde med at bestøve afgrøder og vilde planter er utrolig vigtig. Det synes FN også, og derfor er den 20. maj udråbt som FN´s internationale bi-dag. I Danmark betyder det, at du kan komme helt tæt på bierne i dit lokalområde.

De fleste ved efterhånden, at den summende lyd af bier i haven er noget, man skal sætte pris på. De små insekter har det nemlig svært både i Danmark og på verdensplan, og det kan have store konsekvenser for vores planter og dyrkning af afgrøder.

For at rette fokus på biernes vanskelige kår og deres store betydning for den globale fødevareproduktion, har FN derfor valgt at udråbe den 20. maj som international bi-dag – en dag, der skal skabe opmærksomhed og viden omkring de livsnødvendige insekter. 

Besøg bierne i besøgsbigårdene

I Danmark markeres Biernes Dag ved, at mere end 30 besøgsbigårde på landsplan slår dørene op og giver et indblik i biernes spændende verden. Det skriver Danmarks Biavlerforening i en pressemeddelse. 

Derfor får du muligheden for at tage familien med på besøg hos bierne i dit lokalområde og høre om honningbierne, de mange arter af vilde bier og deres betydning for bestøvningen.

Samtidig kan du få gode råd til, hvordan du selv kan blive mere bivenlig til gavn for både honningbier og vilde bier. Er du heldig, kan du også få et praj om, hvor langt biavlerne er med årets søde honningproduktion. 

Den vigtige bestøvning

FN´s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, anslår, at 100 afgrødetyper udgør 90 procent af verdens fødevarer – af disse er 71 bi-bestøvede. Værdien af biernes og andre insekters bestøvning af afgrøder bliver vurderet til at udgøre op mod 1 milliard kroner årligt i Danmark, og det er nok lavt sat, da det ser ud til, at insektbestøvning betyder mere for udbyttets størrelse, kvalitet og holdbarhed end hidtil antaget.

Hertil kommer værdien af insekternes bestøvning af naturens planter – en værdi, der ikke kan gøres op i kroner og øre, men medvirker til at sikre mangfoldigheden af vilde planter, og til at sikre føde til fugle og vildt.

Bier i haven

Også haveejernes frugttræer og bærbuske nyder godt af de flittige insekters bestøvning. Derfor er der god grund til at interessere sig for de små flittige væsner. Vil du selv være med til at fejre den internationale bi-dag, kan du læse mere om besøgsbigårdene her, hvor du også kan se, hvilke gårde der afholder specielle arrangementer på Biernes Dag.

Mest læste artikler