Tænk … et voksent blåmejsepar, der er hensynsfulde forældre, slæber hele 75 kg insekter hjem til deres sultne unger i reden i løbet af en sæson.
Lægger du to og to sammen, kan du slutte, at en del af de ca. 75 kg kan være myg og bladlus, som på den måde mætter de slukne fuglemaver i stedet for at irritere dig og familien, når sommeren nydes i haven.
Det, du skal byde ind med, er at få ganske få forhold i orden, før mejserne flytter ind.
Læs også: Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem
Drop romantikken – lav din egen redekasse
I handlen kan du købe masser af romantiske redekasser med farvede anordninger og krummelurer. Men køber du et sådant risikerer du at skræmme fuglene væk eller at give dem dårlige betingelser, hvis de flytter ind.
– Der må fx ikke være en landingspind under hullet i redekassen. På pinden kan skaden eller uglen sætte sig og dermed “ta’ selv” ved at stikke hovedet ind i kassen. Tænk også på, hvordan redekassen er stor så den kan rumme 7 unger og tømret sammen. Bundpladen må ikke være udformet, så sømmen anbringes lodret. Når de ruster, er der stor sandsynlighed for at bunden kan falde ud af redekassen, når ungerne er kommet til, fortæller Edvard Kristensen, der er naturvejleder i Herning med forstand på fugleliv.
I stedet skal du tænke på funktionalitet. Du kan sagtens selv tømre et hus sammen, men du skal følge en ordentlig brugsanvisning. Hos blandt andet Dansk Ornitologisk Forening (www.dof.dk) gives gerne gode råd, og her kan du også købe færdige kasser, som overholder alle gode regler.
Læs også: Musvitpar på boligjagt
Et bad i lerkarret
En anden vigtig ting, der lokker småfuglene til, er adgangen til friskt vand. Det behøver ikke at være en havedam. Et par lerskåle anbragt, så fuglene kan overskue området, er helt fint. Vandet skal bare skiftes jævnligt, så har du også badende gæster. Har du ikke set det, vil du sikkert more dig over synet, når et par mejser gå “amok” i lerkarret. Det er underholdende.
Mange sætter flere redekasser op, når de nu er igang. Det er også en god idè. Husk blot, at de skal hænges op med så stor afstand, at fuglene ikke kan se hinanden fra hul til hul. Mejserne våger over territoriet. De ved præcis, hvor megen plads, de skal bruge, så de kan fange de nødvendige insekter uden at skulle flyve langt. Derfor bekriger de hinanden, hvis kasserne sidder for tæt.
Læs også: Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk