Pas på insekterne – de er nyttige for havens frugt

Det summer over bedene og frugttræerne hele sommeren, når insekterne samler den sukkersøde nektar fra blomsterne. Samtidig bestøver de blomsterne, så der kan dannes frugter, bær og frø. Jo bedre bestøvning – jo bedre høst.

Honning-og humlebier er nyttige gæster
Hvis bierne tiltrækkes af din have, får du flere frugter og bær. Og måske kan du være heldig, at det gamle æbletræ bærer frugt igen. Til opgaven med bestøvning er honningbier og humlebier i en klasse for sig. Fordi de er behårede, sætter blomsternes pollen sig nemt fast i hårene og bliver dermed båret videre til næste blomst.

Svirrefluearterne kommer først i løbet af sommeren
Sommerfugle, svirrefluer og biller samler også nektar fra blomsterne, men de er ikke behårede, og derfor ikke nær så gode til at bære pollen videre, som bierne er. En anden vigtig faktor er, at insekterne skal være i haven, mens frugttræer og bærbuske blomstrer tidligt på foråret. Mange af svirrefluearterne kommer trækkende sydfra i løbet af sommeren og vil derfor ikke forekomme i stort tal, før bær- og frugtkulturerne er afblomstret.

Humlebierne kommer også først hen på sommeren
Livscyklus betyder for humlebiernes vedkommende, at kun dronningen overlever om vinteren. Hun vil etablere en koloni i løbet af foråret, så først hen på sommeren vil humlebierne forekomme i stort antal. Så det er altså bierne, der er de mest stabile bestøvere i din have. Derfor er der god grund til at gøre haven attraktiv for bier, og der er flere ting, du kan gøre.

Bier kan lide læ og vand

For det første kan bierne – og alle de andre insekter – godt lide områder med læ. For det andet har insekterne brug for vand, og en havedam eller et fuglebad er også med til at gøre din have tiltrækkende for bier, sommerfugle og andre gode insekter. Med en kant af sphagnum eller flydesten af lava sikrer du, at bierne kan hente vand uden at drukne.

Behold mælkebøtterne – bierne elsker gult

Hvis du planter gule blomster, drejer alle bierne ind ved dit blomsterbed. Og særlig om foråret, hvor der ikke er så mange andre blomster end frugttræernes blege blomster og mælkebøtterne i græsplænen, er det en rigtig god idé at lade mælkebøtternes blomster stå, til frugttræerne er afblomstret. Et blandet miljø med mange blomster er under alle omstændigheder tiltrækkende for insekterne.

Bi-viden

  • Bier er i høj grad blomsterfaste. Dvs. at de holder sig til den samme art i en fourageringsrute. Det betyder, at når bierne først har fået smag for dit æbletræ, fortsætter de med at bestøve det, til der ikke er mere nektar.
  • Honningbien samler pollen (blomsterstøv) i sine pollenbukser på de bageste ben. Nektar (sukkervæske) samler bien i en blære, der kaldes honningmaven.
  • For at skaffe blot ét glas honning, har bierne samlet nektar fra flere millioner blomster.
  • Honningbien har gyldne og brune farver. Hvepse (gedehamse) er klædt i sort-gule advarselsfarver og er markant stribede.
  • Ser du en bisværm i din have, så glæd dig over synet, og ring til en biavler. Så kommer han og henter den. Du kan ringe til Danmarks Biavlerforening og få adressen på en sværmhenter. Sværmende bier er ikke farlige.
  • Når en bi har fundet et område med masser af nektar, flyver den hjem og fortæller, ved hjælp af et kompliceret dansesprog, de andre bier, hvor de skal flyve hen.


Hyggelige brumbasser

Humlebier brummer fredeligt af sted i haven og er med til at bestøve blomsterne. Selvom humlebiens vinger er små i forhold til kroppen, kan den fint flyve og tilmed bære noget nær sin egen vægt i pollen og nektar. Vingerne slår med ca. 200 slag i sekundet i en ottetalskurve.

Hjælp humlebien til at flyve igen
Faktisk burde det store dyr med de små vinger slet ikke kunne lette – og af og til går det også galt. For humlebien skal være mæt og varm for at kunne flyve. Den regulerer temperaturen i kroppen ved at forbrænde fedt og sukkerstof fra nektar. Hvis du ser en humlebi, der sidder på jorden, er den temmelig sikkert sløv og ikke varm nok til at kunne flyve. Prøv at give den lidt sukkervand på en ske, så suger den det ivrigt i sig – og kan flyve igen!

Mest læste artikler