Så mange har insekthotel i haven

Flere og flere boligejere indretter insekthoteller i haven. Det viser en undersøgelse blandt over 1.100 danskere.

Vi skal ikke mange år tilbage, før en køretur på landet næsten med sikkerhed resulterede i en insektkirkegård på forruden. Den slags køreture er der imidlertid kommet langt færre af i den senere år. Og selvom det muligvis er godt nyt for din bils forrude, så er det skidt for miljøet.

De cirka 25.000 insektarter, der lever i Danmark, holder nemlig hver især økosystemet stabilt, skriver Danmarks Naturfredningsforening. For eksempel bestøver bierne og svirrefluer visse planter, mens andre udgør vigtig føde for større dyr. På sigt kan uddøde insekter derfor svække eller udrydde både fugle og dyr, som er vigtige for andre arter – blandt andet mennesker.

Flere bygger insekthotel

Udsigten til en mere skrøbelig natur har imidlertid fået adskillige danskere til at handle. Det viser en undersøgelse foretaget af Boligsiden blandt 1.161 danskere. Her svarer 32 procent af de adspurgte nemlig, at de har lavet faunastriber eller insekthoteller i deres have.

– I denne sammenhæng er udtrykket ’lidt har også ret’ virkelig på sin plads. For selvom det måske ikke umiddelbart synes som den store indsats at lave et insekthotel i sin have eller plante bivenlige blomster, så gør det jo alligevel en forskel, når bien kan flyve fra din have til naboens have og undervejs samle nektar og pollen til at bestøve nye blomster med. Og som afstemningen også antyder, er det et fænomen, som mange boligejere har fokus på, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

– Ligesom vi indretter vores haver til at kunne håndtere store regnskyl og andre afledte effekter af klimaændringerne, så gør mange haveejere også en indsats i forhold til, at vi kan opretholde økosystemet. Det er en generel tendens i tiden, som også afspejler sig i de danske boligejeres haver.

Mangler du inspiration til, hvordan du selv kan hjælpe insekterne kan du læse vores store artikel ‘Insekthotel – giv insekterne et flot sted at bo i haven’.

Mest læste artikler