Sådan bygger du et vinterbo til havens pindsvin

Gør livet på din matrikel attraktivt for pindsvinene ved at lave en lækker rede til deres kommende vinterhi. Her får du fire bud på, hvordan du laver et pindsvinevinterhjem. Se også tre gode tips til at få flere pindsvin i haven.    

Pindsvinet er en trofast og kær gæst i vores have. Det er altid en fornøjelse at møde den lille bold af pigge med det sødt pudsige ansigt, og da pindsvin har en fortræffelig appetit på snegle, er det vores og alle andre haveejeres allierede i kampen mod dræbersnegle.

Det er lettest at se pindsvinet om aftenen, for når solen går ned, så går pindsvinet snøftende omkring. Men fra nu og til engang i november begynder de piggede, små dyr at gå i deres halvårlige vinterhi, så hvis du vil holde på dem, er det en god idé – og hyggelig beskæftigelse for hele familien – at lave et tiltrækkende pindsvinebo.

Har du lyst til at lære om, hvordan du med få tiltag kan hjælpe dyrene i din have. Og hvordan de kan hjælpe dig? Så tilmeld dig vores online kursus ‘Haven i balance’ her.

Sådan laver du et vinterbo til pindsvinet

Her følger fire nemme forslag:

1. Pallehuset 

Anskaf en træpalle, som placeres på et af havens rolige steder, og gå så på jagt efter grene, der lægges oven på pallen. Læg eventuelt et par aviser og et stykke plast over pallen, så den er isoleret mod regn og kulde. Vupti – ét styk hyggeligt pindsvinebo.

2. Kasseboligen 

Find en gammel trækasse, fx en ølkasse eller en frugtkasse. Sav et indgangshul på ca. 10 x 10 cm, og vend kassen på hovedet. Læg et stykke træ hen over kassen, og brug nogle knasende sprøde haveblade i boet.

3. Det helt simple bo 

Find et bræt. Placér det op ad husmuren, legehuset eller et skur. Det må gerne være omme bag ved en busk eller andet dække og rigtig gerne et sted, hvor man ikke færdes så tit, for pindsvin har ikke brug for daglig kontakt med mennesker.

4. Arvestykket 

Brug eksisterende små hyldemøbler, legehuse eller lignende som udgangspunkt. Vores Malthe har i sløjd lavet et fint foderbræt med tag, der nemt kan gøres til et hyggeligt og eksklusivt pindsvinebo, når blot det får et par ekstra sider på, bliver foret og får tagbeskyttelse i form af plastikoverlag.

Derefter vil han lave en lille entré som indgang, så skurkagtige ræve og andre pindsvinefjender ikke kan komme til at gøre pindsvinet fortræd.

3 tips til flere pindsvin i haven

1. Vand er et hit

Pindsvin er helt afhængige af at have adgang til frisk vand. Du hjælper dem bedst ved at hælde vandet op i fx underskåle til urtepotter, som snildt kan nås af en pindsvinemund og samtidig ikke har så stor tilbøjelighed til at vælte.

2. Mælk er no-go

Pindsvin kan godt lide mælk, men de kan ikke tåle det. Voksne pindsvin kan få mave- smerter og dårlig mave, og unge pindsvin kan dø af det.

3. Giv den rigtige mad

Pindsvinet er et rovdyr, så det elsker regnorme, snegle, larver, biller eller en enkelt
lille frø. Undlad at fodre pindsvin med menneskeføde; de kan typisk ikke fordøje det. Du kan eventuelt give dem lidt tørfoder til hunde og katte 
– men vær obs på, at det også kan tiltrække vilde katte, rotter og andre uønskede gæster i din have.

Mest læste artikler