Sådan gør du havedammen vinterklar

Danskerne har investeret flittigt i nye havedamme de seneste år, men vinterens frostgrader kan betyde afsked med både fisk og dyrt udstyr. Havedamsekspert giver fem gode råd til vinterklargøringen af havedammen.

Både fisk og udstyr kan tage skade af frostgraderne, hvis havedammen ikke er gjort klar til vinteren. Derfor gælder det om at klargøre dam og udstyr, før det kolde vejr rammer landet.

– Det har været en stigende trend blandt danskerne at anlægge havedamme de seneste år, hvor udviklingen af biodiversitet i haven, men også zen-oplevelsen er de drivende kræfter for, at flere anskaffer sig en dam. Men det er vigtigt, at de mange nye havedamsejere er velforberedte, når den første frost kommer, siger Tomas Nielsen fra Sydsjællands Havecenter.

Havedamsekspertens fem råd til vinteren:

  • Fjern planterester: Læg et løvnet hen over dammen, som kan opsamle grene og blade og gøre det nemt for dig at rengøre dammen. Klip eventuelt beplantningen langs havedammen ned til 5-10 centimeter, så du mindsker mængden af nedfaldne blade og grene, der går i forrådnelse i havedammen og udvikler giftstoffer.
  • Test vandværdierne i havedammen: Det er ikke unormalt, at man mister en fisk eller to i løbet af vinteren. Når det sker, skyldes det dog ofte dårlig vandkvalitet. Når din havedam er renset for planterester, bør du derfor teste vandværdierne og eventuelt justere dem. Du kan købe vandtestkit online eller i havecentre.
  • Skab et vågehul: Selvom der gerne må komme is på vandoverfladen, er det vigtigt, at der opretholdes et isfrit hul i isen; det kan gøres med en luftpumpe i bassinet, der koster ganske få penge at anskaffe. Det sikrer, at dammen kan ånde de giftstoffer og forrådnelsesgasser ud, som dannes over vinteren.
  • Sluk og rengør udstyret: Hvis filtersystemet står ude om vinteren, risikerer man at få frostsprængninger. Derfor skal det slukkes og rengøres. Hele systemet skal rengøres med rent vand – aldrig med rengøringsmidler, som kan ødelægge filteret.
  • Hold øje med dammen: Hold øje med dammen dagligt hen over vinteren. Ved hård frost kan udstyr pludseligt svigte og dermed kræve din indsats.

Mest læste artikler