Sådan overlever pindsvin vinteren i din have

Vinteren er hård ved det lille nyttedyr – de risikerer at dø, hvis du eksempelvis fjerner alle nedfaldsblade. Få tips til at hjælpe pindsvinene her.

Pindsvin ligger i nedfaldne efterårsblade

Hold øje med havens pindsvin i kulden

Pindsvinet er fredet og udrydningstruet, og det er selvsagt en pligt for haveejere at holde lidt øje med dem. Vi kender udfordringerne om sommeren – afbrænding af haveaffald, tørre perioder og gift kan blandt andet gøre det af med det lille dyr. Men vinteren kan også være en stor udfordring for pindsvinet.

Læs også: Pas på dine pindsvin

Pindsvinet går i dvale for at spare energi som så mange andre dyr. Det sker i oktober/november. Foreningen Pindsvinevenner i Danmark skriver følgende om vinterhiet:

“Når et pindsvin sover almindeligt, slår hjertet omkring 147 slag pr. minut. I dvale kan dets hjerteslag falde helt ned til omkring fem gange pr. minut. Et pindsvin i dyb dvale har lange perioder, hvor det slet ikke trækker vejret. Perioderne kan vare 1 til 2 timer. Når pindsvinet ikke har trukket vejret i lang tid, trækker det vejret 40-50 gange i løbet af 3-5 minutter. Herefter holder det igen en længere pause. I de 5-6 måneder pindsvinet er i hi, kan det tabe 25-40 % af sin kropsvægt.”

Sådan hjælper du pindsvinet gennem vinteren

  • Pindsvinet er meget sårbart om vinteren. Du kan hjælpe det ved at give adgang til velegnede redesteder i skure, under brændestabler, paller eller legehuse.

  • Nedfaldsblade er gode for haven – og for pindsvin. Blade isolerer for kulden, og du bør ikke fjerne dem alle sammen. Lad nogle bunker ligge i gode hjørner med læ, gerne i tilknytning til for eksempel brændestabler.

  • Du kan også selv lave et pindsvinebo med et tørt lille hulrum under en træplade eller lignende, som dækkes med plastik, kompost, jord eller andet.

  • Hvis pindsvinet har brug for lidt føde i begyndelsen af foråret, kan kattetørfoder være en mulighed. Men husk – det tiltrækker katte, hunde og rotter, og pindsvinene er ikke venner med nogen af de tre nævnte.

  • Pindsvinevenner i Danmark råder over en udrykningstjeneste, som kan hjælpe pindsvin i nød. Et såret eller døende pindsvin er svært at pleje. Selvom du mener det godt, kan du som uerfaren komme til at påføre dyret mere skade. Læs på pindsvinevennernes hjemmeside, hvordan man tager sig af et sygt dyr, inden det sendes videre til de rette plejere. For eksempel skal man løfte pindsvinet i et håndklæde. Hvis det er meget afkølet, lægge en flaske med varmt (ikke skoldende) ned til det. Giv det lidt vand at drikke, men husk – aldrig mælk fra dit eget køleskab.

Mest læste artikler