Sådan undgår du farlig fuglefodring om vinteren

Det klassiske foderbræt er en sygdomsspreder og plastiknettet om mejsekuglerne er til fare for alle havens dyr. Se, hvordan du fodrer vinterhavens fugle på en sygdomsfri og tryg måde her. 

Fuglekugler i alle havens træer og masser af frø på foderbrættet er et typisk syn i de danske vinterhaver. De fleste haveejere vil nemlig gøre meget for at hjælpe småfuglene sikkert gennem den kolde tid, hvor mangel på mad, vand og varme skaber vanskelige levevilkår. På trods af de gode intentioner, er foderkuglen eller foderbrættet dog ikke altid en hjælp for de små flyvere. Tværtimod.

Farligt foder for fuglene

Det klassiske foderbræt kan nemlig gøre havens fugle syge, fordi de skider i de samme korn, som de spiser, mens de klassiske mejsekugler, der kan købes i supermarkederne, bliver hårde i frost og består ofte mere af hvedekerner, som mejserne alligevel ikke gider, end af fedt. Det værste er dog, at mejsekuglerne er pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr.

Er du glad for at fodre havens fugle og vil du hjælpe de små flyvere sikkert gennem vinteren, er der derfor et par gode råd, du skal kende til. Det fortæller Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Se med her, hvor han guider dig til at blive en god fugleven. 

De klassiske mejsekugler kan skade dyrelivet i haven.

Hvad har fuglene godt af? 

Du kan sagtens hænge foderkugler op eller gøre et lille lager med foder klar til fuglene i haven. Det vigtigste er, at du gør det på den rigtige måde.

– I stedet for foderbrættet og mejsekuglerne bør man finde mere dyrevenlige metoder til at fodre havens fugle. Man bør gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler udlagt på græsplænen,” siger Michael Carlsen, og fortæller at du kan købe en foderautomat og de rigtige frø på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet.

Hvilke frø skal du vælge? 

Hvad angår frø og kerner, er der sammenhæng mellem hvilke frø, man fylder i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene afgør altså, om det for eksempel er spurve eller mejser, der spiser fra din foderautomat.

– Hampefrø er mest for fugle, der spiser på stedet. Det er for eksempel spurve, finker og stillitser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der pendler mellem et skjulested og foderautomaten. Det gælder for eksempel blåmejser og musvitter, som helst vil spise skjult og i sikkerhed, forklarer Michael Carlsen. 

I denne oversigt kan du se hvilke frugter, bær og nødder, der tiltrækker bestemte fugle til din have.

Placer foderautomaten et sikkert sted

I og med, at nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet, er det vigtigt at tænke over, hvor foderautomaten skal placeres. Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og foretrækker derfor en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset. Mejserne derimod flyver gerne til en foderautomat, der er placeret mere åbent, da de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.

Derudover er der særligt tre ting, du bør tænke over, når du bruger foderautomat i haven, fortæller Michael Carlsen.

Gode råd til brug af foderautomat

 1. Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke skider i maden.

 2. Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter og smider de andre væk, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.

 3. Placér altid foderautomaten tæt på buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.

En foderautomat i haven giver fuglene en sikker spiseplads.

Lav sunde og fedende fuglekugler

En sund vinterkost til fuglene kan kombineres med en omgang vinterhygge for hele familien. Det eneste, det kræver, er nogle få ingredienser samt kogler i stedet for plastiknet.

Det skal du bruge

 • Kogler (fyrrekogler er mest egnede)

 • Natursnor

 • Økologisk fedt

 • Økologisk havregryn

Sådan gør du

 • Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.

 • Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.

 • Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.

 • Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.

 • Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.

Tip

Du kan både bruge grankogler, kageformer, plastikkrus og dåser til at lave havens fuglekugler. Her får du fire forskellige opskrifter på, hvordan du fine foderkugler, som både du og fuglene i din have vil elske. 

Mest læste artikler