Sådan skaber du småfuglenes yndlingshave

Den danske natur indeholder mange spændende arter af småfugle, som gerne vil bo i din have. Her får du nyttige tips til, hvordan du forvandler din have til en oase for småfuglene.

Småfuglenes yndlingshave

Småfugle skaber hyggeligt liv i haven året rundt, og samtidig gør de en stor indsats for at hjælpe dig i kampen mod bladlus og andre skadelige insekter. Derfor er der god grund til at indrette haven, så den bliver et eftertragtet sted at slå sig ned og stifte familie for mange forskellige fuglearter. Fuglene er en del af den naturlige biodiversitet, og deres indhug i insektbestanden er med til at sikre en naturlig balance i haven.

Et godt sted at bo

Gode redesteder er den første forudsætning for at få en fuglevenlig have. Forskellige fuglearter stiller forskellige krav til deres bolig, så jo flere forskellige redesteder haven har at byde på, jo flere forskellige fuglearter flytter ind.

Tætte hække og store buske er gode at bygge rede i, og et alsidigt udvalg af redekasser er altid populært. Husk at redekasser skal sættes op, så katte ikke har adgang. Sørg også for at placere dem, så de ikke sidder lige i solen og bli- ver til saunaer på varme dage.

Lækre livretter

Småfuglene siger tak for tag over hove- det ved at konsumere et stort antal in- sekter. Men de har også andre livretter på menuen, og som med boligforholde- ne gælder det, at forskellige arter har forskellige fødepræferencer.

Et bredt udvalg af planter i haven er med til at gøre udvalget på buffeten stort. Det er især en god ide at plante buske og træer, der sætter frugter og farverige bær. Men også frø er en vigtig fødekilde for havens fugle, så lad en- delig staudetoppene stå vinteren over. De er ofte fyldt med frø, der kan hjælpe fuglene gennem vinteren.

Et fuglebræt med et kærkomment sup- plement af fuglefrø hører også til de tiltag, der sikrer dig et alsidigt fugleliv i haven.

Sidst men ikke mindst er det et vigtigt element i den fuglevenlige have, at der er adgang til vand til at drikke af og bade i. Placer fuglebade rundt om i ha- ven og gerne på steder, hvor du selv har mulighed for at nyde badescenerne fra sidelinjen.

Mest læste artikler